Økt boligskatt irriterer

Folk er irritert over de nye reglene som vil øke likningsverdien på mange boliger, viser en ny undersøkelse. Og mange tror politikerne vil øke boligskatten enda mer i årene framover.

76 prosent av de spurte tror beskatningen av bolig vil øke fram mot neste stortingsvalg. Undersøkelsen er foretatt av Sentio Research Norge for Fokus Bank.

– Det er en veldig høy andel. Velgerne regner helt klart med at politikerne har mer i ermet når det gjelder boligbeskatning, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.

Undersøkelsen kartlegger også hvilke avgifter som irriterer nordmenn mest. De som er knyttet til bolig er de mest upopulære.

– Den nye formuesberegningen irriterer kraftig allerede før den har begynt å virke. På en skala fra en til fem, der fem betyr at avgiften irriterer svært mye, velger halvparten de to øverste kategoriene. Det er mer enn dobbelt så mange som for de to nederste valgalternativene, sier Brøske.

Mest forhatt

Dokumentavgiften er den aller mest forhatte. Her velger 63 prosent de to øverste gradene av irritasjonsnivå. Bare en av ti synes ikke avgiften irriterer i det hele tatt.

Dokumentavgiften er en avgift til staten på 2,5 prosent av kjøpesummen når en bolig skifter eier.

Samme holdning har vi til eiendomsskatten. Her havner 56 prosent i de to svarkategoriene som innebærer at avgiften oppleves som i høy grad irriterende.

Den nye formuesberegningen for bolig oppleves som like negativ.

– Dette er helt i tråd med tidligere undersøkelser. Det å bo oppfattes som et nødvendighetsgode de fleste mener burde vært skjermet mot det avgifts- og skattetrykket de opplever nå, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund.

Behovet for å rydde opp i gamle skjevheter knyttet til likningsgrunnlaget har han registrert bred forståelse for. Utviklingen vi nå ser tror han derimot bare vil møte ytterligere motbør fra velgerne.

– I forrige stortingsperiode ble likningsgrunnaget kraftig oppjustert, og det ble innført eiendomsskatt i en rekke nye kommuner i grisgrendte strøk. Det er liten tvil om at folk har rett når de i denne undersøkelsen spår at skatteskruen vil bli strammet ytterligere til, sier Batta.

Røyk og alkohol

Ifølge undersøkelsen er holdningen til bil- og bomavgifter mer blandet.

– Over halvparten gir utrykk for irritasjon, men det er også mange som ikke reagerer negativt, sier Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.

Minst motbør ser politikerne ut til å få når det gjelder avgiftene på tobakk og alkohol.

To tredjedeler svarer at de ikke irriterer seg over tobakksavgiften i det hele tatt. 40 prosent svarer det samme når det gjelder alkoholavgiften. Men et flertall av de spurte havner i de to nederste svarkategoriene, som innebærer at de synes alkoholavgiften er lite å irritere seg over, sier Brøske.