Statnett ønsker ny kraftforbindelse til Danmark

Statnett søker Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) om konsesjon til å etablere en fjerde kabelforbindelse til Danmark, den såkalte Skagerrak 4-kabelen (SK4). Forbindelsen vil få en overføringskapasitet på 700 MW og skal stå ferdig i 2014.

Etter Statnetts vurdering vil forbindelsen både være et godt klimatiltak og styrke forsyningssikkerheten i Norge og i Danmark. Den kommer også norske forbrukere til gode ved at overskuddet vil gå til reduksjon av nettleien, uttaler konsernsjef Auke Lont i Statnett.

Prosjektet er en viktig del av Statnetts satsing på å legge til rette for ny fornybar kraftproduksjon i Norge. Prosjektet er et samarbeid mellom Statnett og danske Energinet.dk og skal etter planen stå ferdig i 2014.

Klimavennlig prosjekt

Europa vektlegger fornybar energi og reduksjon av klimagasser ved de såkalte ”20-20-20 i 2020”-målene. Dette innebærer blant annet en storstilt utbygging av vindkraft og utfasing av kullkraftverk.

Danmark har en økende andel vindkraft, i overkant av 3 000 MW, med planer om å øke installert vindkraft til 6 000 MW innen 2025. Økt utvekslings­kapasitet til Norge vil gi Danmark mulighet til å eksportere et overskudd av kraft til Norge når det blåser mye og importere når det blåser lite, og muliggjør utfasing av kullkraft.

240 km kabelforbindelse

Hele kabelforbindelsen blir på om lag 240 km, og vil gå fra Tjele i Danmark til Kristiansand transformatorstasjon i Vennesla kommune. Selve sjøkabelen blir om lag 140 km lang, mens den på norsk side også vil bestå av en 12 km lang landkabel inn Ålefjærfjorden og derfra til transformatorstasjonen. Denne løsningen er blant annet et resultat av innspill fra involverte kommuner og instanser. På dansk side kommer det i tillegg en landkabel på 90 km.

For å ta i mot den nye forbindelsen innebærer prosjektet også en utvidelse av Kristiansand transformatorstasjon. Totalkostnad for prosjektet er i overkant av tre milliarder NOK. Den norske andelen er drøye 1,3 milliarder NOK, medregnet investeringer på land.