Byggebransjens ansvar

Ansvar – ja. Men i forhold til hva? Lave byggekostnader? Totalentreprenørenes inntjening? Eller hva?

Kanskje vi burde tenke mer på brukerne av våre produkter i en samlet byggebransje! Barn og voksne. Hvordan opplever de innemiljøet i skoler, barnehager og yrkesbygg? Det vet noen mye om. Men har de gjennomslagskraft? Ikke i særlig grad. Ikke som jeg kjenner til.

Vel, dette er det bare å innrømme. Vi har ikke lyktes i å tale brukernes interesser godt nok. Premissene er ikke på ”vår side”. De er på økonomi – totaløkonomi hos utbygger eller hos entreprenørene.

Vi har ulikt syn på sluttproduktet. BA-næringen ønsker lavest mulige kostnader. Brukerne ønsker høyest mulig livskvalitet. De ønsker en trygghet for helsen sin. Kan byggebransjen tenke seg å ta hensyn til nettopp dette?

Jeg vet ikke egentlig hvem jeg skal adressere dette til. Fordi vi alle er delaktige – sivilarkitekter, rådgivende ingeniører, entreprenører og leverandører. Vi har i Norge Forskrifter som ikke gjenspeiles bare i matematikk. Personlig synes jeg regelverket er ganske bra fordi jeg tror jeg forstår intensjonene i Forskriftene. Men stadig vekk kolliderer jeg med totalentreprenører som leser de samme Forskriftene. Med helt andre øyne. Resultatene blir deretter. Kanskje vi burde samle byggebransjen om en felles forståelse av våre Forskrifter?