Norconsult nekter for korrupsjon i Tanzania

Norconsult vil ikke betale boten på 4 millioner kroner for korrupsjon som Økokrim har ilagt rådgivningsselskapet. (OPPDATERT)

Økokrim har tiltalt tre ansatte i det norske rådgivningsselskapet Norconsult for grov korrupsjon i forbindelse med et byggeprosjekt i Tanzania. I tillegg er også selskapet ilagt en bot på 4 millioner kroner.

De tre ansatte nekter ifølge Økokrim straffskyld. Det samme gjør også selskapet, som mener det ikke er grunnlag for å ilegge dem bot.

– Vi kan ikke se at Økokrim har grunnlag for å ilegge selskapet et forelegg og fastholder at Norconsult ikke har vært delaktige i korrupsjon, sier administrerende direktør John Nyheim i Norconsult i en pressemelding.

1 million

De tre tiltalte er nordmenn. To er fortsatt ansatt i Norconsult, mens den tredje har sluttet av helsemessige grunner. Saken mot de tre vil trolig ikke komme for retten før godt over nyttår.

– Vi mener de tre nordmennene har bestukket offentlige tjenestemenn i landet i forbindelse med en kontrakt om bygging av vann- og avløpssystem. Nordmennene skal ha betalt rundt 1 million kroner under bordet i perioden 2003-2006, sier politiadvokat Helene Bærug Hansen til NTB.

Prosjektet var støttet av Verdensbanken, og det skal ikke ha vært norske bistandsmidler inne i bildet, sier førstestatsadvokat Arnt Angell til NTB.

Norconsult varslet

Det var Verdensbanken som først henvendte seg til Norconsult med mistanke om at alt ikke var som det skulle i prosjektet. Norconsult tok så kontakt med Økokrim, forteller Angell.

– Det var Norconsult selv som tok kontakt med Økokrim etter at det i 2006 ble avdekket at prosjektkontoret i Tanzania hadde utbetalt totalt 146.500 dollar uten annen dokumentasjon i regnskapet enn håndkvitteringer, sier Nyheim.

Norconsult inngikk i 2003 en samarbeidsavtale med selskapene The Elmcrest Group og MMK Project Services Limited om byggeprosjektet på vegne av den offentlige etaten Dar-es-Salaam Water and Sewerage Authority (DAWASA).

– Ved inngåelsen av kontrakten med DAWASA var det forutsatt at 5 prosent av kontraktsummen skulle gå til ansatte i DAWASA, sier Hansen.

Nekter straffskyld

De tre tiltalte mennene var ansatt som henholdsvis prosjektleder, internrevisor og stedlig leder ved prosjektet.

– Alle har foreløpig nektet straffskyld, sier Hansen.

Advokat Truls Dramer, som er forsvarer for en av de tiltalte, bekrefter at hans klient nekter straffskyld.

– Foreløpig har verken jeg eller min klient sett tiltalen. Men jeg er helt sikker på at han nekter straffskyld for korrupsjon, sier Dramer til NTB.

Advokat Cecilie Schløsser Møller, som forsvarer en av de andre tiltalte, vil foreløpig ikke kommentere hvordan hennes klient stiller seg til tiltalen.

Kontantuttak

I perioden 2003-2006 ble det gjort en rekke kontantuttak i Dar es Salaam med til sammen 172.700 dollar fra prosjektet. Pengene ble gitt til offentlige tjenestemenn i DAWASA, ifølge Økokrim.

En av de tre mennene er tiltalt for utbetalingen av hele beløpet som ble utbetalt, og de to andre er tiltalt for mindre deler av beløpet.

Forelegget på 4 millioner kroner ble sendt til Norconsult i forrige uke.

– Vi vet foreløpig ikke om selskapet vil vedta forelegget, sier Hansen.

Grunnlaget for forelegget er for dårlig internkontroll. Boten er satt lavt fordi selskapet selv varslet fra om korrupsjonsmistanken, sier førstestatsadvokat Arnt Angell.

 

På hjemmesidene til Norconsult finner vi bl.a disse sakene fra Tanzania:

http://www.norconsult.no/?did=9070519

http://www.norconsult.no/?did=9048824