Lavt elforbruk, økt eksport

Forbruket av elektrisitet i kraftintensiv industri er fortsatt rekordlavt og viste en nedgang på 23 prosent i forhold til samme måned i fjor. Produksjonen var tilnærmet uendret, mens eksporten viste en oppgang på vel 50 prosent.

Hittil i år har forbruket i kraftintensiv industri og treforedling vært henholdsvis 19 981 og 3 784 GWh. Det er en nedgang på 22 og 17 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, melder SSB. Det lave forbruket av elektrisitet i kraftintensiv industri har sammenheng med redusert produksjon i sektoren. Dette skyldes lavere etterspørsel fra utlandet etter kraftintensive produkter. Sammenlignet med forrige måned var det imidlertid en vekst i elektrisitetsforbruket i kraftintensiv industri på 2,9 prosent.

Lavere strømforbruk i alminnelig forsyning

Forbruket av elektrisitet i alminnelig forsyning var 5 314 GWh i september. Det er 3,4 prosent lavere enn i samme måned i fjor. Reduksjonen i forbruket kan blant annet sees i sammenheng med at gjennomsnittlig månedstemperatur for Norge i september lå 1,1 grader høyere enn i samme måned i 2008. Husholdninger, tjenesteytende sektor og annen industri enn den kraftintensive står for det meste av forbruket innenfor alminnelig forsyning.

Forbruket i alminnelig forsyning til nå i år er 57 617 GWh. Det er 0,9 prosent lavere enn i samme periode i fjor.

Liten endring i elektrisitetsproduksjonen

Produksjonen av elektrisk kraft var i september 10 315 GWh. Det er den tredje høyeste produksjonen registrert i september måned siden 1979. Sammenlignet med samme måned i fjor har det vært en liten oppgang på 0,2 prosent. Fyllingsgraden i vannmagasinene lå nær medianverdien i september. Ved utgangen av uke 39 var fyllingsgraden 88 prosent, 1 prosentpoeng under medianverdien.

Økt nettoeksport av strøm

Norge importerte i september 70 GWh, mens det ble eksportert 1 896 GWh. Dette ga en nettoeksport på 1 826 GWh, en økning på 52 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.