Store forskjeller i regntetthet

En ny rapport utarbeidet av SINTEF Byggforsk avslører store forskjeller i regntetthet i vindsperresjiktet. Enkelte løsninger kan gi risiko for at slagregn trenger inn til bindingsverket og forårsaker byggskader, viser rapporten.

Bygningsdeler skal i henhold til Teknisk forskrift (TEK) til plan- og bygningsloven være utformet slik at nedbør og luftfuktighet ikke kan trenge inn og gi fuktskader, mugg- eller soppvekst. Slagregn, en kombinasjon av regn og vind, skaper de største fuktproblemene for yttervegger.

Den beste beskyttelsen mot slagregn oppnår man ved atskilt regntetning og vindtetning, hvor en kledning fungerer som regnskjerm og en vindsperre utgjør luft- og vindtetningen. Mellom regnskjermen og vindtetningen bør det være et ventilert og drenert hulrom som kan lede eventuell nedbør som trenger inn gjennom kledningen ut.

Sårbare løsninger

Gjennom analyser av byggskader har SINTEF Byggforsk registrert tilfeller der slagregn trenger gjennom vindsperresjiktet til bindingsverk-vegger. Dette skjer fortrinnsvis i vindsperreskjøter, i overganger (mot tak og grunnmur) og i fuger mot dører og vinduer. SINTEF Byggforsk har derfor gjennomført forsøk for å dokumentere regntettheten til ulike vindsperrematerialer og detaljløsninger.

Resultatene av prøvingene viser at det er store forskjeller på ulike materialer og løsninger med hensyn til regntetthet. Noen løsninger er spesielt sårbare og kan gi redusert regntetthet dersom utførelsen ikke er optimal, sier inspeksjonsleder ved SINTEF Byggforsk, Hans Boye Skogstad.

Resultatene i rapporten vil blant annet bidra til å gi mer presise anbefalinger for valg av materialer og tetteløsninger i Byggforskserien fra SINTEF Byggforsk.

Robust

Forsøkene er gjennomført som en aktivitet i FOU-prosjektet ROBUST "Robust envelope construction details for buildings of the 21st century", som retter søkelyset mot klimatilpassede, miljø- og energieffektive løsninger for dagens og fremtidens bygninger.

Prosjektets hovedmål er å utvikle ny kunnskap og nye metoder for bruk av robuste konstruksjonsdetaljer og løsninger, og bruk av effektive isolasjonsmaterialer i godt isolerte bygninger.

Prosjektet finansieres av Norges Forskningsråd og gjennomføres i samarbeid med NTNU, AF Gruppen ASA, Glava A/S, Hunton Fiber AS, Icopal as, Isola as, Jackon AS, maxit as, Moelven ByggModul AS, Rambøll Norge AS, Skanska Norge AS, Statsbygg og Takprodusentenes forskningsgruppe (TPF).

Les hele rapporten her