Positivt tiltak mot svart arbeid

Betaler du en håndverker kontant og håndverkeren snyter på skatten, blir du medansvarlig. Det er en av konsekvensene av dagens statsbudsjett.

Regjeringen har i dag fremmet forslag om at private kjøpere av tjenester, eller varer sammen med tjenester, blir medansvarlige for selgerens eventuelle skattesnusk, hvis betalingen er over 10.000 kroner i kontanter. Det gjelder både skatt og moms.

Forslaget er en oppfølging Skatteunndragelsesutvalget.

Videre innfører regjeringen et forslag om at næringsdrivende og andre vil ikke få fradrag i skatteregnskapet eller i momsregnskapet for kostnader over 10.000 kroner som er betalt kontant.

Dette vil også bidra til at mer av arbeidet utføres hvitt og at konkurransen skjer mer på like vilkår.

- BNL ser positivt på at det blir vanskeligere å bruke skatte- og momsunndragelser som konkurranseelement i forbrukermarkedet. Dette er et viktig bidrag til å sikre like konkurranseforhold og få bukt med svart arbeid, sier adm. Direktør Ketil Lyng i BNL.

- BNL har også bidratt til å frikjøpe standardkontrakter for forbrukerkjøp. Sammen med Regjeringens foreslag vil det føre til bedre beskyttelse for forbrukerne, påpeker Ketil Lyng. Jeg oppfordrer forbrukerne til å bruke standardkontrakter når de skal inngå avtale om kjøp av tjenester fra en håndverker.