Smarte tak

Protan har rettet fokus mot smarte takløsninger på sin stand på Bygg Reis Deg. De presenterer en rekke løsninger som skal være med å gi bedre tak.

- Vi viser frem flere ulike løsninger. Blant annet blir det stadig mer populært å bruke hva man kan kalle prefabrikerte takløsninger, forteller Ole Johannes Tønnessen, direktør tak Norden i Protan. Det betyr at Protan får inn tegninger av taket, og setter takbelegget sammen i store flak på fabrikk, før de legges ut på byggeplassen.

- Dette gjør at vi kan legge taket langt mer effektivt og bedre enn med normal tekkemetode, legger Tønnessen til.

En annen innovativ metode Protan benytter seg av er vakuum-innfestet tekkesystem.

- Denne løsningen er spesielt godt egnet rehabiliteringsbygg, sier Tønnessen.

Den er også egnet for bygg med kort byggetid, høye krav til dampsperre og ikke minst i vindutsatte områder. Vind kommer over taket i kast med raske skift i intensitet og lokal retning. Det tar kun noen sekunder før trykket utlignes. Et korrekt vakuum-tak “suger” seg fast til underlaget. Vakuum-innfesting er helt enkelt en tekning som ligger uten festemidler på takflaten og overfører vindkreftene til et tett og lastbærende underlag. Protan har i samarbeid med Statsbygg og SINTEF Byggforsk utviklet metoden til nordiske klimaforhold.

Tønnessen kan fortelle om bra tilsig med folk i løpet av dagene. Protan står på stand C02-04.