Mer pessimistiske NHO-bedrifter

NHOs medlemsbedrifter er nå mer negative i sine forventninger til 2010 enn de var før sommeren.

Bedriftene ser nå mørkere på den økonomiske utviklingen enn i april. Ferske tall fra NHOs Kvartalsrapport, som er basert på intervjuer med drøye tusen bedrifter i de fleste bransjer over hele landet, viser mindre optimisme.

Det negative bildet av situasjonen er spesielt utpreget i industrien, der mer enn én av tre oppfatter markedssituasjonen som utfordrende. Industribedriftene frykter fall både i salgspriser, omsetning og lønnsomhet neste år.

- Mye tyder nå på at renter, valutakurs, produktivitet og lønnskostnader kan utvikle seg ugunstig i Norge i forhold til våre handelspartnere og slå ut i tap av konkurranseevne neste år, sier Tor Steig, sjeføkonom i NHO.

Ledighet

En av fem bedrifter svarer at de kommer til å gjennomføre oppsigelser og permitteringer de neste tre månedene. NHO frykter opp mot 120.000 arbeidsledige i løpet av høsten 2010.

- Den økonomiske utviklingen går langs to spor. Industrien og eksportnæringene opplever lav etterspørsel, mens offentlig sektor og bedrifter i hjemmemarkedet øker aktiviteten.

Kreditt

Tallene fra NHOs bedriftspanel viser at norsk næringsliv fortsatt sliter med å få kreditt til normale drifts- og investeringsformål. Bildet bekreftes både av SSBs statistikk over utlån, Norges Banks kvartalsvise undersøkelse av bankenes utlån, samt Kredittilsynets gjennomgang av norske bankers drift i 1. halvår 2009.

- Banksektoren i Norge preges av at det er liten konkurranse om lån til næringslivet mens markedet for boligfinansiering har flere dusin tilbydere. Det er grunn til å frykte økte banktap i 2010 og dermed enda verre betingelser for mange norske bedrifter når de søker om lån. Dette kan forsinke oppgangen i norsk økonomi.

Rente

Nå må vi unngå særnorsk renteøkning, understreker Steig:

- Utsiktene på arbeidsmarkedet vil kreve moderasjon i vårens lønnsoppgjør, og ikke minst et statsbudsjett for 2010 som ikke gir for sterk stimulans til innenlandsk etterspørsel og dermed en særnorsk økning i styringsrenten.