Formueskatten må bort

For mange bedrifter i byggenæringen, er formuesskatten besværlig. I noen tilfeller makter ikke bedriften å betale skatten. Da er salg av bedriften eller konkurs resultatet. Mange arbeidsplasser vil gå tapt i dragsuget. I disse valgkamptider er dette et viktig spørsmål. Vi vet at både enkeltbedrifter og organisasjoner er opptatt av problemstillingen. Det er viktig at byggenæringens bedrifter får et klart svar fra alle politiske partier på hva man akter å gjøre for å få denne urettferdige skatten vekk.

Nylig møtte representanter for anleggsentreprenørbedriften Leonhard Nilsen & Sønner AS flere stortingsrepresentanter hvor hele saken ble tatt opp. Denne bedriften som drives fra Nord-Norge, er en av de ledende i sitt slag i Norge. Nå jobber bedriften med store kontrakter også internasjonalt.

- For vår bedrift er dette svært dramatisk, sier Frode Nilsen til Byggeindustrien. Det går greit dersom bedriften går med overskudd, men problemene vil bli svært alvorlig den dagen vi går med underskudd. Da er det ikke penger å hente for å betale skatten. Vi har da to alternativer; ta opp lån for å betale skatten eller selge deler eller hele bedriften. Å få lån når bedriften går med underskudd tror jeg blir vanskelig.

- Da er alternativet å selge. Det sier seg selv at det ikke er mange opplagte oppkjøpere og mest sannsynlig må vi selge til en stor norsk eller internasjonal entreprenør. Da flyttes en stor distriktsbedrift sannsynligvis til mer sentrale strøk av landet. I min verden blir dette helt feil. Og alt dette for at de Rød-grønne skal ta oss såkalte "rike"!

- Et problem er selvsagt det råkjøret som Stein Erik Hagen bedriver mot bl a den sittende regjering. Hagen opptrer på mange måter som en "nyttig idiot" for finansministeren, men han er ikke en representant for de mange bedriftene som nå virkelig lider som følge av denne loven, sier Nilsen som mener at Hagen bidrar til at en håpløs skatt opprettholdes. Her har finansministeren og SV plutselig fått en kampsak med Hagen som den store fienden.

Vi er helt enig med Frode Nilsen. Vi håper at BNL og NHO sammen med andre organisasjoner og de mange bedriftene dette angår kan bidra til å debattere saken på et saklig grunnlag. Da er håpet om å finne en løsning også større. Stein Erik Hagen bør legge seg lavt.