Ber om utsatt ikrafttreden av PBL

Forskriftene til bygningsdelen av PBL er på høring med høringsfrist 1. oktober. BNL skriver i sin høringsuttalelse at de ønsker å utsette ikrafttreden av den nye Plan- og bygningsloven.

- Endringene som foreslås i forskriften er omfattende for alle de som er berørt av bygningslovgivningen. På flere områder vil det komme til å kreve store endringer i bedriftenes kvalitetssystemer. Også kommunene blir sterkt berørt av det nye regelverket, sier Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i BNL.

Han sier at det i tillegg er mange avklaringer som fortsatt gjenstår og mange nye spørsmål som reises i høringsutkastet til forskrift. Mange av spørsmålene vil høyst sannsynlig vil først bli avklart i veiledere til forskriften. Han sier at disse må foreligge senest samtidig med at forskriftene trer i kraft.

- BNL mener at det på bakgrunn av kompleksiteten i spørsmålene, særlig knyttet til uavhengig kontroll som fremstår som en svært omfattende ordning, vanskelig lar seg gjøre at forskriften og veiledere skal kunne bli ferdige i så god tid før 1. januar 2010 at bedriftene samtidig får tilpasset sine systemer i tide til lovens ikrafttreden. Derfor ber BNL om at ikrafttreden av loven utsettes til 1. juli 2010 og at høringsfristen forlenges til 1. november 2009.

- Det er positivt at KRD i høringsbrevet stiller spørsmål om høringsinstansenes syn på tidspunkt for ikrafttreden. Jeg oppfatter det slik at departementet er lydhøre for hva vi i byggenæringen mener og har god tro på at vi blir hørt når det gjelder tidspunkt for ikrafttreden av loven, sier Lågøyr.

- Utsettes ikrafttreden er det også naturlig med en noe lenger høringsfrist, avslutter Lågøyr.