Vil beholde IA-avtalen selv om sykefraværet øker

Selv om sykefraværet øker, ønsker partene i arbeidslivet å beholde avtalen som skulle redusere sykefraværet.

Sykefraværet fortsetter å øke, i første kvartal i år var det på 7,7 prosent. Det er en økning på 3,3 prosent fra samme periode i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og Nav. Allerede i 2001 ble avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) inngått mellom regjeringen og partene i arbeidslivet. Et av målene var å redusere sykefraværet med 20 prosent.

Ifølge SSB er nivået på sykefraværet i 2009 om lag det samme som før innføringen av IA-avtalen.

- Bekymringsfullt
- I samme periode har sysselsettingen økt, og vi vet ikke om sykefraværet kunne vært større dersom IA-avtalen ikke hadde eksistert. I løpet av høsten vil myndighetene og hovedorganisasjonene i arbeidslivet diskutere hvordan vi kan få et mer inkluderende arbeidsliv som får ned sykefraværet, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap).

IA-avtalen utløper i desember i år, men både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene vil forlenge avtalen. NHO-leder Finn Bergesen jr. beklager det høye sykefraværet, men mener at det ikke er noen dom over IA-avtalen.

- I de bedriftene hvor IA-arbeidet er blitt tatt alvorlig er vår erfaring at sykefraværet er lavere enn i andre bedrifter, sier Bergesen jr til NTB.

Sykelønnsordningen
Han tror at IA-arbeidet vil fungere bedre med at flere plikter legges på organisasjonene i arbeidslivet ved at de demonstrerer en større aktivitet og har en større planmessig innsats på IA-området.

Arbeidstakerorganisasjonene ønsker også å videreføre IA-avtalen i en eller annen form, men både LO, Unio og YS stiller som krav at dagens sykelønnsordning skal bestå.

- Nåværende sykelønnsordning må ligge fast både for arbeidstakere og arbeidsgivere, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

Krisenæringer
Det er i privat sektor sykefraværet øker, mens offentlig sektor opplever en svak nedgang.

- I privat sektor finner vi de konjunkturutsatte næringene som rammes av både økt ledighet, omstilling og økt sykefravær. I starten av en nedgangskonjunktur vil det være en større grad av usikkerhet på arbeidsmarkedet som kan bidra til at sykefraværet øker, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Fra første kvartal i fjor til første kvartal i år økte det legemeldte sykefraværet med 13,8 prosent i bygg- og anlegg, mens økningen var på 13,6 prosent i jordbruk, skogbruk og fiske. I transportnæringen økte sykefraværet med nær 10 prosent.
Det legemeldte fraværet gikk mest opp i Aust-Agder, Troms og Telemark. Når det gjelder diagnoser, har det vært liten endring. Den største økningen i sykefraværstilfeller gjelder psykiske lidelser.