De yngste tar størst sjanser i boligmarkedet

Finanskrisen i fjor høst har satt en effektiv stopper for veksten i boliglån som går ut over 80 prosent av boligens reelle verdi.

Det viser tall fra en ekstraordinær undersøkelse som Kredittilsynet har gjennomført våren 2009. Men fortsatt er det de yngste som låner mest når de kjøper bolig.
Det er fortsatt mange, særlige unge familier, som har belånt boligen sin helt opp til 100 prosent eller mer. Andelen lån utover 80 prosent av boligens verdi er imidlertid redusert fra 43 prosent til 32 prosent. Andelen lån med belåningsgrad over 100 prosent av boligens verdi har gått ned fra 13 til 10 prosent i samme periode.

Da Kredittilsynet foretok en tilsvarende undersøkelse i september i fjor, var det ingen tegn til at finanskrisen hadde påvirket utlånsmønsteret, men så var da heller ikke krisen mer enn så vidt startet.

Normalisert praksis
- Undersøkelsen tyder på en normalisering av bankenes kredittpraksis og at både bankene og kundene nå i større grad tar høyde for usikkerheten om den videre utvikling i boligprisene, sier direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet.

Han viser til at lave renter og liberal kredittpraksis i bankene mellom 2004 og 2008 førte til økte boligpriser og høy gjeld. Mange husholdninger ble sårbare.
Med fortsatt usikkerhet i boligmarkedet vil det være en fordel både for husholdningene og bankene med en mer nøktern lånepraksis heretter enn den vi hadde i årene 2004-2008, sier Skogstad Aamo.

De yngste tar risiko
Undersøkelsen omfatter 19 banker, derav tre banker som er filialer av utenlandske banker. Samlet har de undersøkte rundt 80 prosent av markedet for boliglån og gir derfor et godt bilde av utviklingen.

Tallene fra undersøkelsen som er lagt ut på Kredittilsynets hjemmesider viser at det fortsatt er de yngste som tar størst risiko.

Lån til personer under 35 år er fortsatt gitt med høy belåningsgrad. Andelen under 35 år som låner over 80 prosent har ligget på rundt 75 prosent, men er nå nede i 64 prosent viser undersøkelsen. Det var imidlertid små endringer i andelen unge som fullfinansierer sine leiligheter med lån.

Nedgangen i belåningsgrad er derfor i hovedsak knyttet til boliglån til låntakere som er eldre enn 35 år, viser undersøkelsen.