Omvisning hos Munch og Blitz

Det var en meget stolt administrerende direktør Kyrre Olav Johansen i byggherre Entra Eiendom som inviterte til omvisning av de rehabiliterte lokalene i Pilestredet 30.

Til stede var blant annet ordfører Fabian Stang og byråd for byutvikling Merete Agerbak-Jensen og bruker Kirkens Bymisjon.

- Edvard Munch bodde i lokalene til han var 13 år i 1875. De bodde først i 3, etasje i 30 A og flyttet t il første etasje i 30B. Mye tyder på at dette var en meget viktig periode for Munch. Han mistet sin mor som døde mens de bodde her. På Munchmuseet kan man finne mange tegninger av Munch fra denne bygården, fortalte Kyrre Olav Johansen.

- Pilestredet 30C ble bygget i 1890. Denne delen av eiendommen fikk blitzerne disponere som kompensasjon etter Skippergata-okkupasjonen i 1981. 30 A og B har stått tomme lenge og har vært preget av forfall. Det var ekstreme mengder med hussopp som gjorde lokalene svært attraktive på den måten at spesialister kom helt fra Japan for å studere den norske hussoppen. Fasadene har stor bevaringsverdi. Soppskadene har medført at store deler av bygget er fjernet og erstattet av nye konstruksjoner. I A og B er det etablert 16 boenheter. Det blir tilrettelagt som et fleksibelt botilbud for mennesker med særskilte behov. Leietaker er Kirkens Bymisjon, opplyste Johansen.

-I C er også store deler av bygget skiftet ut på grunn av råte både i gulv og tak. Ifølge entreprenøren Wegger & Kvalsvik Entreprenør har dette vært en svært vanskelig og omfattende rehabiliteringsprosess. I 30 B er det i ferd med å realisere seg en museumsleilighet som vil bli gjenskapt slik den var da Munch bodde der, sa Johansen.  

- Med kafé, bibliotek, øvingslokaler, studio, konsertsal og kontorer i 30 C for Blitz og Radio Rakel blir dette et fullverdig kulturhus for ungdom. Mye takket være samarbeid med Blitz og Radio Rakel, påpekte Johansen.

Han framhevet det gode samarbeidet Entra Eiendom har hatt under prosjektets gang med Byantikvaren og Oslo kommune som etter hans vurdering har bidratt til en forskriftsmessig gjennomføring med tanke på å ta vare på kulturminner.

- Det er viktig for Entra Eiendom å ta vare på kulturminner, og det er morsomt å kunne ta vare på både Munchs leilighet og Blitzmiljøet som begge er deler av norsk historie.

Johansen takket Oslo kommune fordi det valgte en litt annen linje enn den København kommune valgte, og han trodde det på sikt ville kunne bidra til et langsiktig og robust resultat. Han berømmet  Stor-Oslo Prosjekt og ikke minst entreprenøren Wegger & Kvalsvik for et flott gjennomført resultat. Han takket spesielt viseadministrerende direktør Torodd Bøystad i Entra Eiendom -Uten hans innsats og kommunikative evner hadde vi kanskje ikke stått her i dag, mente Johansen.

- Samfunnsansvar handler også om å ta vare på historiske verdier. Dette er et eksempel på å ta vare på dem. Både Munch og Blitz er en del av norsk historie, sa Johansen avslutningsvis.

Et raust og inkluderende prosjekt, mente ordfører Fabian Stang som fortalte om kvartalets betydning for byen. Han synes det er fantastisk å leve i en tid i et land og i en by, der vi har mulighet til å gjøre det vi har gjort i Pilestredet 30.

- Det å ta bygningene tilbake igjen etter det forfallet som har vært her er ikke mange forunt. Vi må være oss ganske bevisst at vi er usedvanlig privilegert. Det er alltid vanskelig å prioritere hva som skal gjøres, men han syntes dette bygget med kombinasjonen av både omsorgsboliger, Blitz-lokaler og Munchs museumsleilighet i tillegg til forskjønnelsen av området er et vellykket resultat, som han håpet ville bli til stor glede for byen.