Stortinget går inn for Goliat

Et klart flertall på Stortinget støtter regjeringens planer om utbygging av Goliat-feltet nord for Hammerfest.

Regjeringens opplegg ble vedtatt i statsråd 8. mai, og innstillingen fra energi- og miljøkomiteen ble avgitt mandag. Det er bare Venstre og Kristelig Folkeparti som går imot Goliat-utbyggingen, som skal skje 50 kilometer fra kysten.

Fornøyd
Saksordfører og Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen er svært fornøyd med innstillingen.

- Dette er et viktig prosjekt for energinorge, oljeindustrien og Nord-Norge. Goliat vil holde trykket oppe i norsk oljeutvinning og viser vilje til å ta i bruk energiressurser som ligger på norsk sokkel, sier Solvik-Olsen.

Komiteen legger stor vekt på miljøspørsmål som oljevernberedskap og elektrifisering av plattformen. I første omgang skal bare halvparten av strømbehovet tas fra land av hensyn til kraftsituasjonen i Finnmark.

Ringvirkninger
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sa i mai at utbyggingen av Goliat vil gi store ringvirkninger i lokalsamfunnet. Direkte og indirekte regner departementet med 500 nye arbeidsplasser i en periode på over 15 år.

Oljeselskapet ENI Norge er operatør på Goliat, men deler lisensen med StatoilHydro i forholdet 65 og 35 prosent. ENI skal investere 28 milliarder kroner. Reservene i feltet er anslått til 174 millioner fat olje.