Vil frede Klungset leir i Nordland

I løpet av mai vil Riksantikvaren utarbeide et varsel om såkalt forskriftsfredning av hele Klungset leir i Fauske i Nordland.

Skifte Eiendom bekrefter i et brev til Falstadsenteret at Forsvarsbygg har tatt saken opp med Riksantikvaren.
- Riksantikvaren stilte seg positivt til dette, og det er forventet at det i løpet av mai vil bli utarbeidet et varsel om forskriftsfredning av hele Klungset, heter det i brevet.

Forskriftsfredning innebærer at fredningsvedtak kan iverksettes mye raskere enn ellers, uansett hvem som eier eiendommen, opplyser kommunikasjonssjef Ivan Fjeldheim Pettersen i Skifte Eiendom til NTB.

Viktig krigshistorie
- Klungset leir representerer en svært viktig side av krigens fangehistorie i Norge. Bygningene i leiren er blant de få gjenværende bygg fra det omfattende tyske leirsystemet i Norge, har Falstadsenterets direktør Tone Jørstad sagt til NTB.

Falstadsenteret, som blant annet arbeider for å dokumentere krigens fangehistorie i Norge, mener det er nødvendig å bevare Klungset leir for å kunne opprettholde og videreføre den kollektive erindringen om de sovjetiske krigsfangenes skjebne på norsk jord.

Selges
Forsvarsbygg har imidlertid besluttet å selge leiren. Forsvarsbygg har gitt Skifte Eiendom salgsjobben, og i slutten av mai, eller når Riksantikvaren har avklart fredningsspørsmålet, vil hele leiren bli lagt ut for salg.
Dersom fredningsspørsmålet er avklart da, vil en eventuell ny eier av leieren vite eksakt hvilke heftelser og forpliktelser som følger med eierskapet.
Av bygningene i Klungset leir er i dag kun en bygning (lasarettet) fredet. Tre bygninger har vernestatus.