Vil neppe stoppe Nord-Norgebanen

Aksjonsgruppa for Nord-Norgebanen har liten grunn til å bekymre seg for at skogvernplaner i Hamarøy og Ballangen kommuner i Nordland skal blokkere jernbanebygging mellom Fauske og Narvik.

Aksjonsgruppa kom tidligere i år med en slik advarsel i brev til Samferdselsdepartementet og Miljøverndepartementet, og satte samtidig fram følgende krav: «Korridoren for Nord-Norgebanen må holdes åpen».

Samferdselsdepartementet har nå svart på brevet, på vegne av de to departementene. Der går det fram at verneverdige skogområder neppe er den største hindringen. Etter at aksjonsgruppa satte fram sitt krav om klar bane for Nord-Norgebanen, har regjeringen lagt fram Nasjonal transportplan 2010-2019.
«Regjeringen legger i planperioden ikke opp til planlegging eller bygging av jernbane på strekningen Fauske-Tromsø», skriver Samferdselsdepartementet i sitt svarbrev til aksjonsgruppa.

Departementene viser ellers til at det vil finnes unntaksbestemmelser hvis et anlegg eller tiltak som skal realiseres, kommer i konflikt med et område vernet etter naturvernloven.

I et notat fra Miljøverndepartementet om denne saken påpekes «den høyst hypotetiske muligheten for at denne jernbanen noen gang skal bli realisert.»(©