Frykter plyndring og ras

Folk som er berørt av rasulykken i Namsos fredag, frykter plyndring av de ødelagte husene i rasgropen og de evakuerte husene rundt raset. 

Mange som bor i boligområdet nær rasstedet i Kattmarka er engstelig for å bli rammet av nye ras.

Frykten for plyndring og nye ras var hovedtemaene som ble tatt opp da rasofrene i Namsos mandag fikk møte fungerende justisminister Trond Giske (Ap) for å fortelle om sine opplevelser og gi uttrykk for sin uro.

På møtet ble det reist sterke krav om bedre sikring av de verdiene - både økonomiske verdier og personlige gjenstander - som ligger i rasgropen og i de evakuerte husene.

Giske

Den fungerende justisministeren kom til rasstedet med båten Namdalingen mandag formiddag og fikk skadene i Kattmarkveien fra sjøsiden.

- Det er et mirakel at det gikk så bra. De som er berørt, må få den hjelpen de trenger, sier Giske til NTB.

Om bord i båten ble han informert av blant andre lensmann Rolf Viken, samt representanter for Statens vegvesen og Norges Geotekniske Institutt (NGI).

Bare et nøkkelknippe igjen

Mange av dem som har mistet husene sine, var også med, og flere brøt ut i gråt da de fikk se ødeleggelsene.

Sturla Forås bygget huset sitt for 26 år siden, men mistet alt på noen sekunder under raset.

- Det er livsverket mitt som er ødelagt, Det jeg har igjen nå er en mobiltelefon og et knippe med nøkler til et hus, en bil og en campingvogn. Kanskje dette kunne vært unngått hvis vi hadde blitt tatt på alvor, sier Forås.

Han er en av flere rasrammede som lenge har vært bekymret for stabiliteten i grunnen rundt boligene sine.

Giske fikk også høre historien til Merete Sævik. Hun kom kjørende i bil fredag formiddag og ble vitne til at huset hennes ble tatt av raset. I huset, som ble delt i tre, var Sæviks fireåring samt Sæviks mor. Etter hvert fikk hun kontakt med dem på mobiltelefon, og de kom seg uskadd ut av huset.

- Det er viktig å være her, slik at de berørte får komme til orde. Dette angår ikke bare Namsos, men hele Norge, sier Giske.

Atkomst om noen uker

For de rasrammede som håper å få hente ut personlige eiendeler som bilder, hadde Kjell Karlsrud fra NGI gode nyheter.

- Det er muligheter for å få etablert en atkomst i løpet av noen uker. Vi skal hjelpe dere å finne i en måte for å få ut disse tingene, sa Karlsrud til rasofrene.

Det er foretatt undersøkelser med boreprøver rundt hus, som ikke ble tatt av raset men som er evakuert. Ennå gjenstår undersøkelser ned mot raskanten, og det jobbes med å få inn en større borerigg ved hjelp av et NATO-helikopter som er på øvelse i Norge.

Ansvarsforhold kartlegges

Den fungerende justisministeren fikk spørsmål om det finnes statlige ordninger for å ivareta tapene til dem som ble rammet av raset.

- Det vil først og fremst bli en forsikringssak og en sak for Statens naturskadefond. Så blir det et regnestykke over hvordan det økonomiske fordeles, sier Giske, som viser til utredningen som skal ta for seg ansvarsforholdene.

Statens vegvesen har stanset alt arbeid på stedet og har skaffet til veie materiell som skal brukes til kartlegging av årsakene til raset.