Inflasjonen kan bremse rentenedgangen

Pengemarkedsrenten har falt den siste tiden, men inflasjonstallene for februar skaper usikkerhet om hvor raskt lånerenten vil falle.

- Prisoppgangen var litt høyere enn ventet. Jeg er av den oppfatning at inflasjonen i stedet for å trekke renten ned, som alle ventet, nå trekker opp. Det er en mulighet for at Norges Bank går mer forsiktig fram med rentenedsettelse for å se om inflasjonen faller først, sier sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets til NTB.

Venter rentenedgang
Han tror fortsatt på rentenedgang på neste styremøte i Norges Bank 25. mars, men er ikke så sikker på om det blir 0,5 prosentpoeng.

- Det er absolutt mulig at det bare kommer et kvart prosentpoeng, sier han.
Konsumprisindeksen (KPI) økte med 0,8 prosent fra januar til februar, og på ett år har KPI steget med 2,5 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer, den såkalte kjerneinflasjonen, var 3 prosent i februar mot 2,8 prosent i januar.

Høyere enn ventet
- Vi hadde ventet litt lavere tall, men dette er jo bare en måned. Det går veldig dårlig internasjonalt, så jeg tror kanskje Norges Bank vil legge litt mindre vekt på inflasjonen, sier Bruce.

Flere andre økonomer er også kommet i tvil om hvor mye Norges Bank vi senke renten i mars.

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i SpareBank 1, sier til DN.no at hun tror sentralbanksjef Svein Gjedrem vil sette ned renten med 25 basispunkter på neste rentemøte. Sjeføkonom Stein Bruun i SEB Enskilda sier til TDN Finans at han er usikker på om det kommer et nytt rentekutt på 50 punkter i mars.

Pengemarkedsrenten
Tre måneders pengemarkedsrente har falt en periode, og var tirsdag morgen under 3 prosent. Ifølge DN.no er det første gang på tre år. Da inflasjonstallene kom, spratt renten opp over 3 prosent igjen.

Erik Bruce regner ikke med at lavere pengemarkedsrente vil gi grunnlag for lavere rente hos bankene foreløpig.

- Jeg tror bankene vil holde renten stabil inntil videre for å se hva sentralbanken gjør på neste møte, sier han.

Bankene
De fleste bankene satte ned renten etter forrige nedsettelse fra Norges Bank den 4. februar, og det er lite som tyder på at det vil skje særlig mye før rentemøtet om to uker.

- Tremåneders pengemarkedsrente er en av flere variabler som er avgjørende for utlånsrenten. Vi vil nok se markedet an før vi gjør noe, sier informasjonssjef i Nordea, Thomas Sevang, til NTB. Han sier at bankene vil se hva Norges Bank gjør.
Dyrere mat
Økte priser på matvarer og klær bidro til at prisstigningen i februar var høyere enn ventet.

Matvareprisene økte med 2,9 prosent fra januar til februar. Prisøkningen kommer som en følge av fjorårets jordbruksoppgjør som ga økte målpriser fra 1. januar i år.

Klær og møbler viste også en sesongmessig prisøkning etter januarsalget, og gikk opp med 5 prosent.