Sjekk takene

Det har vært unødig mye skremselspropaganda vedrørende snømåking på tak. Selvsagt skal man ta snølaster på alvor, og selvsagt skal man måke flate tak som er dårlig fundamentert, men påstander om at kanskje 60 prosent av alle småhus på Østlandet var i ferd med å kollapse, var kanskje å ta vel hardt i.

Det vi frykter nå er at det er blitt mange skader på tak som følge av snømåking. Vi anbefaler derfor alle å ta en sjekk på takene når snøen er borte.

Gjør man ikke det kan kanskje et enda større problem dukke opp. Vi tenker på lekkasjer som kan forårsake både råteskader og soppangrep. Vi vil anbefale at man får profesjonelle taktekkere til å ta denne kontrollen. De vil straks se om det er noe galt fatt - og de kan anbefale hvordan takbelegg kan repareres. Vi må ha så stor tillit til disse fagfolkene at de ikke starter arbeider som ikke er nødvendig. Men for all del - ha klare avtaler.

Ellers vil vi si til alle rådgivende ingeniører og andre som går ut i media med advarsel. Pass på at man ikke lager problemene større enn de er. Skap ikke panikk blant folk. Da kan man kanskje oppleve at både gamle og syke folk klatrer på taket på egen hånd for å fjerne snø. Det kan gå galt. I hele tatt må man vite hva man gjør når snø skal fjernes fra tak. Man kan også gjøre falt verre ved å måke den ene siden slik at det oppstår skjevlaster. Det kan skape farlige situasjoner.