Industrien sliter i motvind

Norsk industri har kjent finanskrisen på kroppen de siste månedene. Produksjonen er ned nær 3 prosent, og omsetningen har sunket med 4 prosent de siste tre månedene.

Det viser nye tall for den siste tremånedersperioden, november til januar, sammenlignet med den foregående tremånedersperioden, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Industriproduksjonen gikk samlet ned med 2,8 prosent i perioden. Årsaken er svikt i etterspørselen etter industriprodukter hjemme og ute etter finanskrisen.

Stuper i EU

Nedgangen har vært markant, spesielt i trelast- og trevareindustrien, metallindustrien og verkstedsindustrien, samt i næringer som papirvare og produksjon av kjemiske råvarer.

Norsk næringsmiddelindustri økte derimot produksjonen med 0,5 prosent i perioden. Høye ordrereserver i norsk oljeindustri gir også vekst i maskinindustrien.

Fra desember 2007 til desember i fjor gikk norsk industriproduksjon ned 2,2 prosent. Til sammenligning gikk industriproduksjonen i eurosonen ned med 13,6 prosent i samme tidsrom.

Lavere priser
Industriomsetningen gikk ned med 4 prosent de siste tre månedene, sammenlignet med forrige tremånedersperiode. Omsetningen falt med 1,8 prosent i hjemmemarkedet og 6,7 prosent i eksportmarkedet.

Ved siden av fall i produksjonen skyldes nedgangen også lavere markedspriser for enkelte næringer.

Næringene som hadde størst nedgang i omsetningen var metallindustri, oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri, samt trelast- og trevareindustri. Spesielt de to førstnevnte næringene fikk merke effekten av svekkede markedspriser.

Næringene som derimot opplevde omsetningsvekst i perioden, var maskinindustri med 9,9 prosent økning og bygging av skip og oljeplattformer med en oppgang på 10 prosent.