Krafttak for byggenæringen

Byggenæringen er en av Norges viktigste næringer og er i dag den største distriktsnæringen. I den utførende del av bygge- og anleggsnæringen er det sysselsatt om lag 180 000 personer og bedriftene omsatte i 2007 for 277 milliarder kroner.

Per Sandberg

1.nestformann Fremskrittspartiet

Andre gjestekommentatorer

Peder B Backe, BackeGruppen
Ketil Lyng, BNL
Steinar Gullvåg, Stortinget (A)
Bjørn Erik Øye, Prognosesenteret
Geir M. Aarstad, Skanska
Terje R. Venold, Veidekke
Øyvind Helleraker, Stortinget (H)
På Egil Rønn, AF
Jon Sandnes, EBA
Gunnar Kvassheim, Stortinget (V)
Liv Kari Hansteen, RIF
Martin Mæland, OBOS

Byggenæringen består av mange mindre aktører og 97 % av bedriftene i byggenæringen har under 20 ansatte. Dette handler altså om små og mellomstore bedrifter i norsk næringsliv, små bedrifter som, uavhengig av finanskrisen har betydelig utfordring i forhold til norske rammevilkår. Dette kan være skatter og avgifter, plan og bygningslov, skjemavelde og den norske arbeidsmiljøloven.

Finanskrisen rammer nå store deler av norsk næringsliv og byggenæringen opplever bråstopp i blant annet ny boligbygging. Finanskrisen vil få stor betydning for byggenæringen i år og ifølge tall fra næringen selv ligger det an til at så mange som 60.000 personer kan bli berørt av nedgangen. Det er et dramatisk fall i aktiviteten i byggenæringen som skaper akutte vanskeligheter for mange bedrifter. Mange av de store aktørene innenfor byggenæringen varsler om permitteringer og oppsigelser.

FrP har fremmet sitt alternativ til krisepakke for norsk økonomi der satsing på utbygging av infrastruktur og offentlig bygningsmasse er en viktig del. Med ledig kapasitet i bygge- og anleggsbransjen er det grunnlag for å ruste opp offentlig bygningsmasse og infrastruktur. Vi foreslår derfor midler til en rekke oppgraderings og investeringstiltak for 2009, som for eksempel 3 mrd kroner til vedlikehold av kommunal bygningsmasse i kommune og fylkeskommune. Dette vil kunne gjøre noe med det enorme vedlikeholdsetterslepet i offentlig sektor. Vi fremmer også forslag om 1,5 mrd kroner til nye investeringer i kommunesektoren, samt et eget investeringstilskudd for sykehjem og omsorgsboliger. Det er et stort behov for investeringer i kommunesektoren og mange kommuner har klart prosjekter for gjennomføring innenfor både grunnskole og sykehjem.

Det er også satt av et betydelig beløp til investeringer og vedlikehold av veier samt rassikringstiltak.

Det økonomiske tilbakeslaget som Norge nå opplever tilsier også behov for skatte- og avgiftslettelser for både næringsvirksomhet og folk flest, for å få den økonomiske aktiviteten i gang igjen. FrP mener det er nødvendig med skattelettelser for både næringsvirksomhet og folk flest for å snu den negative økonomiske utviklingen. Næringsbeskatningen er tung belastning særlig for mindre bedrifter som det er mange av innenfor byggenæringen.

FrP foreslår skattelettelser for folk flest på 10 mrd kr gjennom å heve bunnfradraget noe som vil bedre folks kjøpekraft og som på denne måten også vil komme bedrifter til gode. Det blir også fremmet forslag om innføring av skattefradrag for oppussing og ENØK-tiltak i hjemmet. Dette vil innbære at folk som investerer i egen bolig får fradrag på skatten som vil virke positivt for mange små håndverksbedrifter og tilbydere av byggevarer.

Det er nødvendig med skatte- og avgiftskutt direkte rettet mot næringslivet og derfor vil vi at avskrivningsreglene for maskiner og utstyr økes til 30 %, noe som vil stimulere til fremtidsrettede investeringer.

For å holde på arbeidskraft som seniorer og lærlinger vil vi også kutte i arbeidsgiveravgiften for seniorer og fjerne avgiften for lærlinger. Ofte når bedrifter nedbemanner er det seniorer og lærlinger som ryker først, og det er disse som har det tøffest med å komme inn på arbeidsmarkedet igjen. Derfor vil dette gjøre det enklere for dem å komme tilbake i jobb.