Hvordan åpne de lukkede permer?

Byggeindustrien starter nå innlegging av forskningsrapporter i den nye databasen som ligger på FoU-sidene på bygg.no. Det har vært jobbet lenge med den nye dataløsningen - og når nå bygg.no lanserte sine nye nettsider - var dette en av nyhetene. (Se video)

 

Byggeindustrien fikk f.o.m. 2006 innvilget støtte gjennom Byggekostnadsprogrammet til sitt prosjekt "Hvordan åpne de lukkede permer?". Støtten ble fordelt over fire år, dvs ut 2009.


Prosjektets ambisjon er å samle forskningsrapporter innenfor bygg, anlegg og eiendom og gjøre disse lettere tilgjengelig for relevante mottakere og dermed spre kunnskapen til flere.

Jobben med dette prosjektet har ikke hatt den fremdriften vi i Byggeindustrien har ønsket før nå i den senere tid. Bakgrunnen er at vi har ventet med lanseringen av den ferdigutviklede tekniske databasen, inntil at vi skiftet løsning/layout på bygg.no.

Nå har vi fått tilpasset løsningen til vårt nye design, og selv om rapportmengden kunne vært større, så har vi nå lagt tjenesten live. Noen ytterligere tilpasninger må vi regne med, spesielt regner vi med at forskningsmiljøer og andre brukere av denne tjenesten vil ha konstruktive innspill på selve søketjenesten, men den store jobben er å få inn et volum av forskningsrapporter.

Vi ønsker forskningsrapporter både med material- og organisatorisk fokus. Vi stiller krav til at den forefinnes i elektronisk format, men vi tar i mot både hovedrapporter, delrapporter og sammendrag. For de som driver med kommersiell forskning i den forstand at de lever av å selge sine rapporter, så tar vi gjerne et lite sammendrag kombinert med en lenke til hvor og hvordan man kan tilegne seg den fullstendige rapporten.

Vi stiller ingen krav til eksklusivitet.

Også diplomoppgaver og tilsvarende er interessante. Forutsetninger er at innholdet er av et visst nivå og at det er relevante for noen i byggenæringen.

Vi har engasjert Øyvind Kvaal som tidligere var kommunikasjonsdirektør i NCC og som er en gammel dreven journalist, til å hjelpe oss med å få inn forskningsrapporter. Det er viktig at det lages et kort "summary " som forteller hva rapportene kan inneholde.

Vi forventer nå å få en rekke rapporter fra Byggekostprogrammet, men vi tar i mot det meste. Det å få større åpenhet og oversikt over forskningsresultater er veldig viktig.

I tiden fremover vil vi jobbe tett sammen med Byggekostprogrammet for å få mest mulig trykk på dette.

Inntil videre kan alle rapporter sendes til vår redaktør Arve Brekkhus - ab@bygg.no