Pass på!

Det er nå viktig at alle passer på at kommunene virkelig bruker pengene fra krisepakken til vedlikehold av bygg og anlegg og andre utbyggingsoppgaver. På grunn av den anstrengte kommuneøkonomien kan mange rådmenn og politikere bli fristet til å kjøre ekstrabevilgningene inn i ulike "sluk" og til drift. I tilfelle er dette et kraftig brudd på forutsetningene. Det er også for galt dersom bevilgningene kun går med til å dekke økte lønnskostnader i kommunene.

Vi håper inderlig at denne skepsisen er overdrevet - og at dette ikke blir noe problem. Alle kommunene i landet har fått mye penger. Mye er også fordelt etter folketall, og det er lagt lite byråkrati rundt disse bevilgningene. Ved å trekke veksler på ledig kapasitet i byggenæringen kan kommunene nå endelig få gjort noe med det veldige forfallet vi har i offentlige bygg og anlegg.

Det at byggenæringen kan få tilført 13 av de 20 milliardene som blir foreslått gjennom denne krisepakken, gjør at 20 000 arbeidsplasser sikres. Finanskrisen har gjort at det mange steder er full stopp i ordretilgangen - og faren er overhengende for at opptil 60 000 arbeidsplassser kan forsvinne fra byggenæringen.

Kommer bankene i normal funksjon igjen - og kommer optimismen og fremtidshåpet tilbake hos folk flest, vil dette påvirke antallet som mister jobben. Men selv om det blir bedring i ordretilgangen i private sektor, tror vi at regjeringen må komme tilbake med nye redningspakker og mer penger til offentlige prosjekter for å sikre sysselsettingen i byggenæringen.

Ellers er det kommet mye kritikk mot pakken, ikke minst fra eksportindustrien og varehandelen. Det at folk ute i verden slutter å kjøpe varer som vi produserer, er et fundamentalt problem som det ikke er så lett å løse. At varehandelen hyler tar vi med fatning. Vi tror at varehandelen får mye ekstra omsetning når folk får mer penger mellom hendene pga rentereduksjon. Man skal heller ikke glemme at kommunene og byggenæringen må handle betydelige mengder varer til de tiltak man nå setter i gang. Dette vil i alle fall komme byggevarehandelen til gode.