Britenes økonomi krymper

Storbritannias økonomi er i resesjon for første gang siden den økonomiske krisen i 1991. Landets opposisjonsleder spår at britene må be om internasjonal hjelp.

Økonomien krympet med 1,5 prosent i fjerde kvartal 2008, og det var andre kvartal på rad at økonomien faktisk ble mindre. Produksjonen av varer og tjenester sank som følge av den globale finanskrisen, meldte det statistiske sentralbyrået ONS fredag.

Den konservative opposisjonslederen David Cameron mener britenes finanser nå er så katastrofalt dårlige, at den sosialdemokratiske regjeringen kan bli nødt til å be det internasjonale pengefondet IMF om hjelp. Det kan bli snakk om milliardbeløp, tror han.

- Hvis regjeringen fortsetter sin finanspolitiske linje, vil vi nå et punkt - og det kan skje ganske snart - der pengene tar slutt. Da vil vi igjen oppleve det som skjedde under Labour på 1970-tallet, blant annet kutt i mange livsviktige tjenester, sier Cameron.

- Annerledes krise
For 2008 som helhet fikk landet en vekst på 0,7 prosent. Men det er til mager trøst for statsminister Gordon Brown, som sier problemene bare kan løses gjennom internasjonalt samarbeid og beskriver dagens vansker som «helt forskjellige» fra tidligere kriser.

Økonomiske stormakter som USA og Japan er allerede i resesjon, som defineres som to eller flere påfølgende kvartaler med nedgang i et lands brutto nasjonalprodukt BNP. BNP er den samlede verdi av de varer og tjenester et land produserer.

Lyspunkter
Men bildet er ikke helsvart for britene, skriver finansavisen Financial Times. Resesjonen vil omskape økonomien og gi en slankere finansnæring, en generell styrking av privat sektor og lavere huspriser, lød avisens analyse fredag.

Britene kommer til å eksportere mer, fordi svekkelsen av pundet gjør britiske varer billigere i utlandet.

- Det er grunn til å tro at til forskjell fra de siste åtte til tolv årene vil eksporten relativt sett få en oppblomstring, mener analytikeren Simon Hayes.

Men foreløpig har briter flest liten grunn til å glede seg. Tallet på boliger som selges på tvangsauksjon er nesten fordoblet, arbeidsledigheten nærmer seg to millioner, og kvinnene rammes enda hardere enn mennene, melder kringkastingsselskapet BBC på sine nettsider.