Vi trenger nye Rettedøler

En av de mest dynamiske statsrådene jeg noen gang har møtt, var rogalendingen Arne Rettedal (1926 - 2001)som også var kommunal- og arbeidsminister. De seere som har fulgt med NRK fjernsynets historiske sendinger om oljeeventyret og hvordan Stavanger ble oljehovedstad, har fått en liten innlevelse i hvordan han jobbet. Han fikk løst en rekke store og små saker både i Rogaland og ellers i landet på en utmerket måte. Han lot seg ikke stoppe. Siden Arne Rettedal virket er byråkratiet mangedoblet i Norge. Men vi tror at slike typer som han ville ha maktet å skjære gjennom også i dag.

 

På 1980-tallet ble det også jobbet med tiltakspakker. Den gang var det stor ledighet i mange kommuner. Det gjaldt også på mine hjemtrakter på Nordmøre. Men takket være Rettedalsmidlene som kom i 1983, ble en rekke prosjekter satt i gang. Det ble også arbeidet på det som senere er blitt den berømte Atlanterhavsveien. Hadde ikke arbeidet kommet i gang den gangen er det vel stor fare for at denne veien aldri hadde blitt bygget. Det var jo mang en hekkeplass for skarv som ble forstyrret mon vite.

Arne Rettedal var Høyremann, men han klarte faktisk det kunststykke å være LOs mann i Willoch-regjeringen. Rettedal var statsråd i årene 1981 - 1986.
Når vi i dag ser mye handlingslammelse i sentrale politiske krefter, går ofte tankene tilbake til Arne Rettedal. Han skaffet pengene - og han gikk inn i mange utrolige allianser. Håpet er at vi også i fremtiden kan rekruttere slike folk til politiske verv - og ikke bare broliere.