Barfrost er godt nytt for brunsnegle- krigere

Barfrosten som har rådet i kystområdene rundt Oslofjorden den siste tiden, er godt nytt for alle dem som fører krig mot brunsneglen, mener stipendiat Bjørn Arild Hatteland.

 

Snegleforskerne regner nemlig med at den forhatte brunsneglen ikke tåler temperatur på rundt fem kuldegrader.
- Dette er en hypotese som ikke er testet, men vi regner med at den ikke greier å overleve i fem kuldegrader over flere dager, sier Hatteland ved Universitetet i Bergen til NTB. Han jobber der med en doktorgradsavhandling om brunsneglen, eller iberiasneglen som den også kalles etter sitt opphav på den iberiske halvøya.

Under løv og mose
Fra nyttårsaften har det i store deler av områdene rundt Oslofjorden vært en døgnmiddeltemperatur på fem kuldegrader eller kaldere, opplyser forsker Ketil Isaksen ved Meteorologisk institutt i Oslo.
Og det kan, ifølge snegleforskerne, innebære massedød for brunsneglene, et gledens nyttårsbudskap for hageeiere og for bær- og grønnsaksprodusenter i de nevnte områdene.

Brunsneglene er på denne tida av året i begynnelsen av sin livssyklus og er bare noen centimeter lange der de skjuler seg under mose og løv i bakken. Avhengig av jordkvaliteten kan de grave seg 10 centimeter ned i bakken, men det er unntaksvis, og vanligvis befinner de seg helt øverst i jordsmonnet, opplyser Hatteland.

Bestanden varierer
Hatteland har drevet med bestandsmålinger på brunsnegl siden 2002 i et område nord for Bergen. Disse målingene viser at bestanden varierer sterkt fra år til år, både sommer og vinter, men med litt mindre variasjon om vinteren.
I fjor sommer ble det målt færre brunsnegler enn noen gang siden målingene begynte. Da fant man 15 snegler for hver kvadratmeter, mens man har funnet opptil 60 per kvadratmeter. Om sommeren har gjennomsnittet vært rundt 40 for hver kvadratmeter, opplyser Hatteland.

Flått tåler kulde
For dem som tror at barfrosten også tar knekken på skogflåtten, er meldingene ikke så oppløftende. Flåtten kan nemlig overleve en temperatur på minus 7 grader i flere uker.

- Men kommer temperaturen ned i minus 13 grader, så kan det fort være over også med flåtten, forteller flåttforsker Snorre Stuen ved Norges veterinærhøyskole på Sandnes i Rogaland.

Om flåtten overlever vinteren, er avhengig av mange faktorer i tillegg til temperatur. Men kulde, tørr luft og påfølgende uttørking er forhold som ikke er gunstige for denne smittespredende blodsugeren, opplyser Stuen til NTB.
Skogflåtten går ikke i dvale om vinteren, men den trenger en temperatur på 4-5 grader for å være aktiv og kunne suge blod.

Er kjapp
Skogflåtten holder til i fuktige områder på bakken der den er i ro mesteparten av tiden, men foretar døgnvandringer opp og ned i terrenget når den er aktiv og har behov for blod.

Og behov for blod har den for å kunne gå gjennom sine tre stadier, som larve, som nymfe og som voksen for å kunne pare seg og føre slekten videre. Som larve kan den komme seg 10 cm over bakken, som nymfe 40-50 cm og som voksen 90 cm.

Flåtten kan ikke hoppe og må ha direkte kontakt for å feste seg på mennesker og dyr. Men da er den kjapp, bare fire tidels sekund trenger den for å feste seg, opplyser Snorre Stuen til NTB.