Statsråden lover jobb

Kommunalministeren vil utnytte så mye som mulig av den ledige kapasiteten man har i byggenæringen for å løse kommunale oppgaver, sa statsråden til oss i dag på telefon fra sin reise. Hun mener at hun er blitt misforstått etter et intervju i Dagens Næringsliv. På grunnlag av dette intervjuet spurte bl a vi på lederplass om hvilke rådgivere statsråden har.

Vi beklager dersom vi har tillagt statsråden meninger hun ikke har. Men vi er utolmodige på denne berømte pakken som regjeringen har lovet til den 26. januar.

Vi har gang på gang sagt at vi ikke forstår at man skal vente til langt ut i januar. Det viktigste nå er at man får rede på hvilke prosjekter som får penger - og så må man så raskt som mulig kaste seg rundt slik at bygging kan starte. Men alle vet at det tar en tid fra at finansiering er klar til byggestart. Mye utstyr skal på plass. Man skal rigge opp og man skal bemanne opp prosjektene. Dette er entreprenørene eksperter på - og når man først er i gang så går det fort.

 Nå er det også rikelig tilgang på byggevarer og utstyr- så dette er heller ikke noe problem. Byggenæringens innsatsvilje bør ikke bekymre myndighetene.
Det som er et problem er at byggherrefunksjonene i kommunene ikke er oppbemannet. Men vi vet at det nå er blitt mange ledige arkitekter og ingeniører. Dette er folk som kan leies inn på dagen. Det er egentlig fantastisk at ikke mange kommuner allerede har benyttet seg av denne muligheten. Skal man ansette folk tar det lang tid, men å leie inn kapable folk kan gjøres på timen.