- Økonomisk ruskevær i 2009

Det vil bli et hardere økonomisk ruskevær i 2009, men statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener den norske skuta er solid og godt rigget for dårlig vær.

- Vi må regne med økt arbeidsledighet, og vi må regne med at en del bedrifter kommer til å slite neste år, sier statsministeren til NTB.

Utviklingen i Norge er avhengig av utviklingen i den internasjonale økonomien, og usikkerheten i verdensøkonomien medfører usikkerhet også i Norge.

- Det vi vet er at det blir hardt vær neste år. Det vi også vet er at den norske skuta er solid og godt rigget for dårlig vær, sier Stoltenberg.

Han mener Norge har et godt utgangspunkt for å manøvrere seg ut av det tøffe farvannet og peker på tre faktorer: Arbeidsledigheten de siste årene er halvert, vi har penger å bruke i dårlige tider fordi det er holdt igjen i gode tider, og vi har et godt samarbeid med partene i arbeidslivet.

Uløste oppgaver
De dårlige nyhetene om oppsigelser og permitteringer har tiltatt utover høsten. Mot slutten av neste år kan 100.000 nordmenn være arbeidsløse. Statistisk sentralbyrå anslår at arbeidsledigheten dobles, fra 2 prosent i desember i år til 4 prosent om ett år.

- Dessverre kan vi ikke love at alle vil beholde jobben sin, sier Stoltenberg, og mener det ikke er til å unngå at bedrifter kommer til å bli lagt ned.

Utfordringen for regjeringen er å legge til rette for ny aktivitet og nye arbeidsplasser. Marerittet for de rødgrønne må være å gå til valg høsten 2009 med rekordhøy ledighet, men statsministeren tror at det også kan komme noe positivt ut av krisetidene.

- Med økt ledighet får vi større rom for å løse mange uløste oppgaver. De bygg- og anleggsarbeiderne som før har bygget private handlesentre eller private boliger, kan nå vedlikeholde veier, pusse opp skoler og sykehjem, mener statsministeren.

Som normalt
Statsbudsjettet som begynner å virke fra nyttår, høstens bankpakke og tiltakene overfor statsbankene med låne- og garantiordninger er av tiltakene som skal forebygge økonomiske nedgangstider. Stoltenberg er også fornøyd med rentekuttene som har kommet, og 26. januar presenterer han en ny krisepakke. Det kan komme flere.

- Tiltakene vi kommer med i januar vil ikke være de siste. Usikkerheten er fortsatt stor, og vi må regne med at dette kan vare en stund. Det vil derfor være nødvendig med flere virkemidler avhengig av hvilke sektorer som blir hardest rammet, sier Stoltenberg.

Han er opptatt av at selv om ledigheten skulle nå 4 prosent, er 96 prosent av befolkningen fortsatt i jobb. Det store flertallet vil ha gjennomgående mer penger å rutte med neste år, og statsministeren mener at folk ikke må slutte å handle.

- Det er veldig viktig at folk ikke blir unødig skremt. De bør handle som normalt og pusse opp kjøkkenet når de har råd til det, nettopp fordi det er bra for norsk økonomi, understreker han.

Klimakrise
Den økonomiske krisen har ført til at klimakrisen ikke har samme oppmerksomhet som tidligere. I desember 2009 er det klimatoppmøte i København der Kyotoavtalen skal reforhandles.

- Klimaproblemene er varige, tunge utfordringer må vi håndtere, mens finanskrisen får vi håpe vi kommer igjennom om ikke så altfor lang tid, sier Stoltenberg.

Han mener det går an å koble mange av tiltakene som gjøres for å bekjempe arbeidsledigheten med en mer miljøvennlig økonomi og tiltak for å redusere klimagassutslippene. Selv om dagens meningsmålinger er gode for den rødgrønne regjeringen er det høyst usikkert om det blir regjeringen Stoltenberg som skal representere Norge på klimatoppmøtet.

- Jeg jobber hver dag for å unngå at det blir et regjeringsskifte etter valget. Det siste landet nå trenger er å eksperimentere med den økonomiske tryggheten ved å slippe Fremskrittspartiet inn i regjeringslokalene, sier Stoltenberg.