Byggforskserien 50 år

SINTEF Byggforsk feirer mandag Byggforskseriens 50-årsjubileum sammen med byggenæringen, Jon Almaas og Nordic Tenors i Den Norske Opera & Ballett.

Byggforskserien fra SINTEF Byggforsk har gjennom 50 år utviklet seg til å bli en nasjonal kunnskapsbase for hele byggenæringen. Tidligere Norges byggforskningsinstitutt (nå SINTEF Byggforsk) konstaterte allerede i 1959 at serien ble usedvanlig godt mottatt. Etter et halvt år var det tegnet 1 600 abonnementer, etter ett år 2 100, og antallet steg.

I dag består den nettbaserte kvalitetsnormen av om lag 760 anvisninger som gir løsninger og anbefalinger for prosjektering, utførelse og forvaltning av bygninger. Anvisningene tilfredsstiller funksjonskravene i teknisk forskrift til plan- og bygningsloven (TEK) - og er en kvalitetsnorm for næringen og et sentralt verktøy for å sikre at norske bygninger utføres i samsvar med forskriftene. Regelverket henviser da også bredt til Byggforskserien.

SINTEF Byggforsk arbeider kontinuerlig for at Byggforskserien skal tas i bruk av alle aktørene i den norske byggenæringen. Klima-, energi- og miljøutfordringene, herunder skjerpede energikrav, vil kreve et kompetanseløft samt omstilling for både byggenæringen og kommunal forvaltning. Dette vil ytterligere forsterke seriens nytteverdi - og bidra til å redusere byggskader og øke kvaliteten i det bygde miljø.

Under feiringen kan arrangøren by på Jon Almaas,som vil være konferansier og Nordic Tenors vil underholde. De byr på fire faglige foredrag og en paneldebatt ledet av Jon Almaas. Temaene for foredragene er Byggforskseriens utvikling gjennom 50 år, pågående store forskningsprosjekter i vår regi, byggeskikk og universell utforming og løsninger på klima-, energi- og miljøutfordringene.