Frykter at eldrebølgen gir flere dødsbranner

Brannvernforeningen krever tiltak og viser til at eldrebølgen dobler faren for dødsbranner her i landet.

På få tiår vil antall personer på over 67 år bli mer enn doblet i Norge. Mange av dem har nedsatt funksjonsevne og vil oppdage brann for sent. Det kan føre til at flere eldre omkommer i brann, frykter brannforsker Bodil Aamnes Mostue ved SINTEF Norges Branntekniske Laboratorium.

- Ved brann i boliger dør i gjennomsnitt 18 mennesker over 70 år årlig i Norge. Uten en brannvernoffensiv vil dette øke til 38 dødsfall rundt 2050, sier hun til Vårt Land.

Hun foreslår tiltak som komfyralarm som uler og «komfyrvakter» som automatisk kutter strømmen til komfyren når den blir overopphetet.
Spesialrådgiver Kjell Schmidt Pedersen i Norsk brannvernforening har flere forslag.

- Automatiske slokkeanlegg i boliger for eldre, periodisk boligtilsyn og strengere krav til møblers branntekniske egenskaper er tiltak som vil ha stor effekt, sier han.

Dagens sosial- og helsepolitikk tilsier at eldre mennesker skal kunne bo hjemme lengst mulig. Mens det for helseinstitusjoner er svært strenge krav til brannsikkerhet, er kravene for ordinære boliger og omsorgsboliger begrenset til røykvarsler og håndslokkeutstyr.

Brannvernforeningens administrerende direktør Dagfinn Kalheim krever nå politiske grep for å bedre brannsikkerheten til personer som tilbringer sine eldre dager i egen bolig.