Ser for seg 120.000 arbeidsledige

SSB spår 120.000 arbeidsledige om ett år, og 25.000 av disse vil komme fra byggenæringen.

Nøkkeltall

Noen nøkkeltall fra Statistisk sentralbyrås økonomiske prognose for de neste årene:

* Ledigheten øker til 4,6 prosent i 2010. Det betyr 120.00 arbeidsledige.

* Rentebunnen i pengemarkedet blir 2,75 prosent og nås i første halvår 2010. For folk flest kan lånerenta falle til 4 prosent samme året.

* Tilnærmet nulloppgjør i lønnsoppgjøret til våren. Lønnsveksten blir likevel nær 4 prosent, på grunn av stort overheng fra årets oppgjør.

* Boligprisene faller 20 prosent, målt fra toppen i andre kvartal i 2008, til en forventet bunn i 2009/2010.

* Internasjonalt er vi på vei inn i den kraftigste konjunkturnedgangen siden annen verdenskrig. USA får fall i bruttonasjonalprodukt på 1,1 prosent neste år, og i euroområdet minus 0,9 prosent. Først i 2011 snur det.

Selv med økonomiske krisepakker fra regjeringen på 30 milliarder kroner kan 120.000 personer være uten jobb om et drøyt år. Ledigheten kan stige til 4,6 prosent i 2010.

Industrien mister 12.000 arbeidsplasser. I bygg- og anlegg forsvinner 25.000 jobber. Alle, bortsett fra offentlig sektor og oljebransjen, blir rammet av økende ledighet, tror Statistisk sentralbyrå (SSB) som torsdag la fram oppdaterte økonomiske prognoser for de neste årene.

I prognosen har SSB tatt høyde for at det kommer krisepakker fra regjeringen på 15 milliarder kroner neste år og nye 15 milliarder kroner året etter.

Det betyr flere nye jobber, men likevel på langt nær nok til å demme opp for effekten av finanskrisen.

- Vi tror antall ledige vil overstige 100.000 i løpet av neste år, og at ledigheten når en topp på 4,6 prosent og 120.000 ledige i 2010, sier SSB-forsker Torbjørn Eika.

Justert opp
Så sent som i midten av oktober mente SSB at ledighetstoppen ville stanse på 3,8 prosent i 2010.

Det tallet kom fram i en oppjustert prognose som SSB så seg nødt til å legge fram på grunn av finanskrisen - som så brutalt endret forutsetningene og dermed forrykket SSBs prognose fra august.

Når ledigheten nå antas å stige enda brattere, er det fordi tegnene på krise er blitt enda sterkere og tydeligere, forklarer SSB-forsker Torbjørn Eika.

- Internasjonalt ser det stadig dystrere ut. Det er tydeligere og klarere tegn til nedgang enn for to måneder siden. Alle indikatorer peker stort sett en vei, sier SSB-forsker Torbjørn Eika.

50 prosent usikkerhet
Nå tror SSB dessuten at det vil ta lengre tid å løse den internasjonale finanskrisen enn hva byrået la til grunn i oktober.

Dermed øker også usikkerheten ved SSBs prognoser.

- Vi tror det er 50 prosent sjanse for at det blir en nedjustering av prognosene neste gang. Det er vanskelig å si nøyaktig hva bunnen blir. Dersom arbeidsinnvandringen ikke avtar eller tiltakene i finansmarkedet ikke virker, kan ledigheten komme helt opp på 1992-nivå, sier Eika.

Det vil i så fall bety en ledighet oppunder 6 prosent.

Fram til ledighetstallene tok et første byks med 3.400 personer i november, har ledigheten her i landet vært stabilt på 2,5 prosent siden våren 2007.

Milliard-pakker
Verdien av krisepakken som statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kommer med rett over nyttår, vil være på 15 milliarder kroner, tror SSB. Så kommer det en like stor pakke i 2010.

Samlet vil det gi 20.000 nye jobber i privat sektor og 60.000 nye jobber i det offentlige, ifølge SSBs prognoser.

- Vi tør ikke anslå hva pakkene vil bety for den såkalte handlingsregelen, sier Eika.

Det er rett og slett så mange usikkerhetsmomenter knyttet til børsene og valutakursene for tiden at SSBs tradisjonelle modeller er satt på vent.