Flest boligbranner på søndager

Brannstatistikk fra årene 1987-1996 viser at søndag er den ukedag hvor det er flest boligbranner. Deretter kommer lørdag.

 

1. desember er Røykvarslerens dag med tid for bytte av batteri og testing. Røykvarslerens dag markerer også starten på kampanjen Aksjon boligbrann. - Det at det er flest boligbranner i helgene kan ha sammenheng med stor aktivitet i de tusen hjem med økt bruk av elektrisitet, ekstra matlaging på kjøkkenet, bruk av levende lys og i mange tilfeller også i kombinasjon med alkoholbruk. Det er viktig å ikke glemme å ha fokus på brannsikkerhet, selv om man hygger seg, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Per 28. november i år har 62 mennesker omkommet i branner i Norge. 41 menn, 20 kvinner og ett barn under 16 år. Gjennomsnittet for branndøde de siste ti årene er 61 omkomne hvert år.

- Det er en billig livsforsikring å ha røykvarslere i boligen. Røykvarslere redder hvert år mang liv, men likevel går cirka 500 000 mennesker i Norge inn i desember uten tilstrekkelig varsling i tilfelle brann, sier Suhrke.

Desember er den verste brannmåneden, men det har vært en markant nedgang i antall branner og antall omkomne ved boligbranner i desember de seneste årene.

- Etter fem år med Aksjon boligbrann er antall omkomne i boligbranner i perioden 23. desember til 31. desember halvert - fra 23 til 12 - i forhold til de siste fem årene før aksjonen. Antall branner i samme periode er redusert med over 30 prosent. Det viser at det nytter å drive forebyggende arbeid, sier Suhrke.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norsk brannvernforening og Gjensidige står bak Aksjon boligbrann. Brann-/feiervesenet og det lokale elektrisitetstilsynet (DLE) over hele landet står for den praktiske gjennomføringen.

I perioden 2.-4. desember får opptil 40 000 husstander besøk av representanter fra brann-/feiervesenet og DLE. Det gis tilbud om en gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen. Årets kampanje er den sjette i rekken. Frem til nå har nærmere 150 000 boliger over hele landet fått besøk. Kampanjemateriellet sendes også ut til bedrifter, boligbyggelag og offentlige institusjoner.

Mer informasjon om forebyggende brannvern finner dere på www.aksjonboligbrann.no.

Fakta om røykvarslere:

Montering av røykvarslere
Alle boliger skal ha minst én godkjent røykvarsler eller et FG-godkjent brannalarmanlegg. Det er eieren av boligen som har ansvar for å skaffe og montere røykvarsler, mens brukeren av boligen har ansvar for test, vedlikehold og bytte av batteri. Det anbefales minst en røykvarsler i hver etasje. Dersom boligen din er stor eller består av flere etasjer, bør du ha flere røykvarslere. Røykvarslerne bør være sammenkoblet slik at de varsler samtidig (seriekoblede). Det finnes egne varslere beregnet for dette.

Plassering
Plasseringen av røykvarslere er svært viktig for hvor raskt de reagerer på røyk. De skal monteres på høyeste punkt i taket og minimum 50 centimeter fra vegg. I hus med flere etasjer bør varslerne monteres i nærheten av trappene. Varslerne bør monteres i rømningsveiene, for eksempel i gangen, og de skal kunne høres fra alle soverom, også når dørene er lukket. Se forøvrig bruksanvisningen til røykvarsleren.

Vedlikehold
Røykvarslere bør testes minst en gang per måned og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. I tillegg til å teste røykvarsleren med testknappen, bør du med jevne mellomrom teste med røyk. Bytt batteri hvert år. De fleste røykvarslere lager korte og svake pip når batteriet begynner å bli dårlig. Da må du skifte batteri så snart som mulig.

Godkjente røykvarslere
Frem til 2006 måtte alle røykvarslere være godkjent i Norge for å kunne omsettes. Godkjente røykvarslere skal ha et DSB- eller DBE-nummer som begynner på 235, pluss et tre eller firesifret nummer. Hvis røykvarsleren er kjøpt etter 2006, skal den enten være merket som beskrevet over eller den skal være dokumentert å være i henhold til NS-EN 14604. Hvis røykvarsleren er CE-merket er standarden fulgt.