BNL leder an

I Byggeindustrien er vi særdeles glad for at Byggenæringens Landsforening (BNL) nå virkelig står på for å få krisetiltakene for bygg og anlegg på plass så snart som mulig. Den nye direktøren i BNL, Ketil Lyng, har virkelig fått en ilddåp. Han har så langt gjort en meget god jobb med å få frem næringens syn. Han har satt seg i respekt. Styreleder Peder B. Backe i BNL følger også opp - og han kan nå bruke det nettverket han har.

 

For noen uker siden gikk vi hardt ut på lederplass på bygg.no og ellers og sa at om en måned ville Norge stoppe opp. Nå begynner vi dessverre å få rett. Konkurstallene vi bringer hver mandag viser at mange bedrifter har problemer. Mange arbeidstakere vil gå en dyster vinter i møte om ikke det nå skjer noe øyeblikkelig. Norge har alle muligheter til å gjøre noe med situasjonen i motsetning til mange andre land. Men da må politikerne handle - og de må handle nå.

Vi fulgte dramatikken på nært hold sist byggenæringen opplevde en tilsvarende situasjon. Det var under bankkrisen først på 1990-tallet. Da forsvant tusenvis av jobber over natten. Mange bedrifter gikk over ende - og kortsiktigheten rådet. Vi mistet nesten en generasjon fagarbeidere. Lærlingene var de første som måtte gå. Rekrutteringsarbeide ble lagt helt med - og det gjorde at det ikke ble satt krav til dem som ble tatt opp ved ingeniør- og sivilingeniørskolene. NTH hadde i realiteten et åpent studium i bygg og anlegg. Vi så et forfall i kvalitet og kompetanse som vi har slitt med i mange år. Nå må vi for all del ikke gjøre samme tabben opp igjen.

Den krisen som nå feier over landet, er kommet brått og brutalt. Dersom myndighetene kommer med tiltak straks, kan situasjonen komme under kontroll. Mange mennesker vil slippe å bli arbeidsledige - og samfunnet kan få gjort noe med alt elendet som er i offentlige bygg og anlegg.
Nå må de rette folkene sette seg sammen - og så må all prestisje bli lagt til side. Nå kreves det handling.