Krisemøte hos boligministeren

Lånetørke rammer også rehabmarkedet. Sterkt utvidede lånerammer til Husbanken. Garantiordning for mellomfinansiering. 

Dette er blant innspillene kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa i dag vil få fra sentrale toppledere i boligsektoren.

Statsråden har kalt inn 13 aktører og bransjeorganisasjoner anført av Boligprodusentene, OBOS, Husbanken og NBBL til lyttemøte i departementet. Kleppa ønsker å bli informert om hvordan aktørene oppfatter situasjonen i boligmarkedet, og hun har bedt dem komme med forslag til tiltak for å bedre situasjonen for dem som sliter i boligmarkedet.

OBOS frykter for at lånemarkedet kan tørke helt ut. Det vil føre til at bolig-giganten ikke har noe sted å hente penger. Hvis situasjonen vedvarer, vil dette kunne bety at OBOS ikke lenger har penger å låne ut til borettslagene til rehabilitering. Dette vil få store konsekvenser for aktiviteten i entreprenørmarkedet.

Etter det Byggeindustrien kjenner til vil NBBL kreve at statsråden gjenoppretter Husbanken som et treffsikkert verktøy for å skape ro, stabilitet og trygghet i boligmarkedet. Dette betyr i praksis at Husbanken må få sterkt utvidede lånerammer for å finansiere bygging av nye boligbygg, for å finansiere rehabilitering av eksisterende boligmasse og for å finansiere bygging av utleieboliger.

Siden kunder stopper å kjøpe ny bolig fordi de ikke får solgt sin eksisterende bolig, har Byggeindustrien fått signaler om at det kan bli spilt inn et forslag på dagens møte om å få etablert en garantiordning for mellomfinansiering.