Første auksjon i krisepakken

Hele potten på 10 milliarder kroner forsvant da Norges Bank mandag avholdt den første auksjonen i bytteordningen av statskasseveksler mot obligasjoner med fortrinnsrett.

Auksjonen er den første av fire, og følger av regjeringens krisepakke for finansnæringen. Anbudsinnbydelsen ble lagt ut forrige onsdag. Ordningen er basert på at bankene gis finansiering i en avgrenset periode, ved at Norges Bank bytter statspapirer mot boliglånsobligasjoner.

Av de fire periodene bankene kunne velge mellom, var det kun den lengste som var etterspurt mandag.

- Budene var konsentrert om den lengste avtaleperioden, som utløper i september 2011, sier Jannecke Ebbesen i Norges Bank til NTB.

Hele potten på 10 milliarder kroner ble brukt opp, og alle tilbyderne fikk det de ba om. Norges Bank vil ikke opplyse hvem tilbyderne var eller hvor mange som bød.

- Dette er en såkalt hollandsk auksjon, hvilket vil si at vi tar inn bud på forskjellige renter, men alle får tildeling til den laveste renten, sier hun.

Auksjonsrenten ble pengemarkedsrenten (NIBOR) minus 0,2 prosentpoeng. Renten fram til mars 2009 blir dermed 5,86 prosent. I mars 2009 vil renten for den neste seksmånedersperioden fastsettes til markedsrentene som da gjelder minus 0,2 prosentpoeng.