50 milliarder i krisehjelp til eksport-bedriftene

Regjeringen øker rammene til Garanti-instituttet for eksportkreditt (GIEK) med 50 milliarder, til 110 milliarder kroner, opplyser statsministeren.

 

Norsk Industri: - Fornøyd med prioriteringene

Norsk Industri, som organiserer rundt 2.000 norske bedrifter, er svært fornøyd med regjeringens prioriteringer i krisespakka for eksportindustri som ble lagt fram søndag.

- Dette var et veldig bra svar på de temaene vi har tatt opp med regjeringen over lang tid, sist i et møte for tre uker siden. Vi er fornøyd med at det har skjedd såpass raskt, sier Knut E. Sunde, bransjepolitisk direktør i Norsk Industri, til NTB.

Han peker på tre områder, utover den hjelpen som allerede er kommet til banksektoren, der foreningen har ment det trengs hjelp. To av disse, garanti for eksportkreditt og økte lånerammer for Innovasjon Norge, kom på plass søndag.
- Det blir spennende å se løsningen for Eksportfinans, som er varslet om et par dager. Vi tror det blir bra, men vil gjerne se den først. Kontrakter for titalls milliarder kroner kan reddes hvis man greier å rydde opp i dette. Kommer det på plass, er vi svært fornøyde, sier Knut E. Sunde.

 

Ny pakke for eksportbedriftene om få dager


Tiltak som skal styrke Eksportfinans og lette situasjonen ytterligere for eksportbedriftene, vil bli lagt fram om få dager, opplyser statsminister Jens Stoltenberg (Ap).
Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) bekreftet på en pressekonferanse søndag at regjeringen gjennom helgen også har arbeidet med å finne en løsning for Eksportfinans, som har problemer med å gi lån til eksportbedrifter fordi kredittinstitusjonen som en følge av finanskrisen selv har problemer med å få lån.
- Vi har jobbet intenst med dette problemet også gjennom helgen, og er i tett dialog med Eksportfinans. Vi regner med å ha en løsning i løpet av få dager, sa Brustad.

 

Vi opplever nå det alvorlige økonomiske tilbakeslaget verden har opplevd siden 1930-tallet. Det er en alvorlig krise, og Norge vil bli rammet. Konsekvensene kommer til å bli langvarige, og krisen kommer til å slå inn på mange områder i norsk økonomi, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Han gjorde det klart at ledigheten kommer til å stige, men la til at regjeringen vil gjøre det den kan for å sikre arbeidsplasser og skape nye arbeidsplasser.
- Arbeid for alle er det viktigste for denne regjeringen, og vi kommer ikke til å nøle, sa han.

Sikre kontrakter
Økningen av rammene for GIEK til 110 milliarder kroner skal ifølge statsministeren sikre eksportbedrifter kontrakter og øke investeringene, særlig i små og mellomstore bedrifter i Norge.

- Dette er et av mange tiltak regjeringen setter inn for å møte tilbakeslaget i internasjonal økonomi. Det er ikke slik at vi trenger én pakke, vi trenger mange pakker. Og det vil komme flere, sier Stoltenberg.
Tiltakene lansert søndag gjelder med umiddelbar virkning.

Forutsigbarhet
Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) sier at garantiene vil gi norske bedrifter mer forutsigbare rammevilkår.

- Det vil igjen være viktig for verdiskaping og sysselsetting i Norge. Vi arbeider også med å sikre tilgang på langsiktig eksportfinansiering. Vi tar sikte på å kunne presentere en løsning i løpet av få dager, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.