Fjellsprengerne – et viktig folkeslag

Hundrevis av anleggsfolk samles denne uken i Oslo i forbindelse med Fjellsprengningskonferansen som starter torsdag på SAS-hotellet på Holbergs plass. Påmeldingene til konferansen er som vanlig svært stor. For mange fjellsprengere er dette selve høydepunktet i året. Det å kunne utveksle erfaringer er i denne bransjen særdeles viktig. I dag er fjellsprengningsteknikk høyteknologi - og folkene som arbeider i denne sektoren er gull verdt for Norge.

 

I nyhetsbildet de siste dagene har raset i Ålesund og den tragiske ulykken vært hovedoppslag i mange nyhetskanaler. Bakgrunnen for raset er at det ikke ble lagt nok ressurser inn i å sikre tomten. Den norske fjellgrunnen kan være lunefull. Begynner man først å rote i steingrunn, er det viktig at folk med ingeniørgeologikompetanse følger opp et hvert arbeid.

Opp gjennom årene er det utrolige prosjekter som er gjennomført langs trange norske fjorder, i bratte daler og i høyfjellet. Ja, i de siste årene har det vært bygget en rekke undersjøiske tunneler. En av dem som nå drives er Atlanterhavstunnelen mellom Kristiansund og Averøy på Mørekysten. Dette er kanskje en av de vanskeligste jobbene som er utført under sjøbunnen. Men dyktige fagfolk vet hva de gjør - og selv de vanskeligste partier blir tatt hånd om. Men for å løse slike utfordringer trengs folk med solid kompetanse.

Rundt om i Norge er det mange utfordringer som venter fjellsprengerne. Det kan være rasfarlige veier - det kan være skjæringer for veier og jernbane eller det kan være nye kraftutbyggingsprosjekter. For å løse alle utfordringer trengs selvsagt penger, men det trengs også påfyll av fagfolk. Det må satses langt mer på å få flere utdannet til dette viktige faget - og da snakker vi om utdanning på alle plan.

Fjellsprengerne er stolte av sitt fag - og vi er stolte av dem.

Dette blir på mange måter en litt spesiell fjellsprengningskonferanse. Knut R. Berg i Tekna har stått sentralt i dette miljøet i en mannsalder. Dette blir den siste konferansen han har ansvaret for. Knut er en legende i sine rekker. Vi hilser også til han og takker for en fantastisk innsats for hele byggenæringen gjennom en årrekke.