Tvinges til å flytte når husleien øker

Gerd Fougner (70) bor i én av landets 3.570 husleieregulerte boliger. Når loven om regulert husleie oppheves om et drøyt år, må hun flytte.

 

Da blir det nemlig mer enn dobbelt så dyrt å bli boende i barndomshjemmet på Frogner. Boutgiftene vil øke fra 5.100 kroner i måneden til nærmere 13.000, og da vil hun kun ha 2.000 kroner igjen å leve for.

- Det går ikke. Jeg har ingen reserver, sier 70-åringen til NTB.
Hun har bodd i leiligheten siden hun var to år gammel.

- Jeg husker tilbake til krigens dager, og alle barna er vokst opp her, så det blir jo veldig mange minner, sier Fougner. Hun frykter for framtiden.
- Visst er jeg nervøs. I perioder har jeg vært så langt nede at jeg har tenkt at det beste ville være om jeg ikke lever så lenge, sier hun.

Oppheves
Husleiereguleringsloven ble bestemt opphevet i 1999, med ti års oppsigelsesperiode. Gerd Fougner er ikke alene om å kunne bli kastet på dør når ordningen opphører ved nyttår til neste år. En rapport som ble overlevert til kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) i juli, anslår at 3.500 husstander i Oslo og 70 i Trondheim vil kunne få en dramatisk økt husleie.
Leieboerforeningen mener tallet trolig er langt høyere.

- Mange sliter med å betale husleien allerede i dag, sier leder Lars Aasen til NTB.
Ifølge rapporten fra utvalget, som var ledet av Husbankens Trygve Mollan, er de aller fleste som bor i regulerte leiligheter eldre og minstepensjonister. 80 prosent er over 50 år og gjennomsnittsalderen er 63 år.

Flesteparten av de regulerte leilighetene i Oslo, ligger på Frogner, der leieprisene er blant de høyeste i landet. Bydelsutvalget anslår at sosialbudsjettet vil bli overskredet med 50 millioner kroner i 2010, som følge av at mange ikke klarer å betale markedsleie på leiligheten sin.

Støtteordning
Rapporten «Botrygghet ved avvikling av husleiereguleringen» tar til orde for å opprette en støtteordning for leietakere over 70 år, med mer enn 20 års sammenhengende botid. I tillegg foreslås det en øvre grense for boutgifter på 14.500 kroner.

- Det er dramatisk. Innskrenkningene vil føre til at mange eldre og svakere stilte likevel blir satt på gata, sier Aasen.

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) har så langt ikke sagt hva hun vil gjøre med saken, til tross for at hun selv bestilte rapporten som ble lagt fram i juli. Det står ingenting i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2009 om den foreslåtte støtteordningen.

Dersom det ikke settes av penger til støtteordningen i revidert nasjonalbudsjett til våren, frykter Leieboerforeningen at den ikke vil være på plass innen 1. januar 2010, da husleiereguleringen opphører.