Flere tusen kan miste jobben i eksportnæringen

Kontrakter for flere titall milliarder kroner står i fare og flere tusen ansatte kan miste jobben i norsk eksportnæring hvis ikke Eksportfinans får fart på utlånsvirksomheten igjen.

 

Hvis ikke Eksportfinans greier å levere lån til eksportindustrien, og dette vedvarer i en periode, kan flere titall milliarder kroner i industrieksport falle bort, sier direktør Knut E. Sunde i bransjeforeningen Norsk Industri til Dagens Næringsliv.
Det er nemlig akutt pengetørke i Eksportfinans som følge av den internasjonale finanskrisen. Det får alvorlige konsekvenser får bedrifter i eksportnæringen som trenger lån til å finansiere sine prosjekter.
Ber om garantier
Nå rettes det krav til myndighetene om blant annet å steppe inn med statlige garantier for å legge til rette for akseptable vilkår for Eksportfinans' låneopptak utenlands.
- Problemet er at regjeringen ikke har skjønt alvoret. Vi har vært veldig urolige for situasjonen det siste halvåret. Det er et stort problem at embetsverket ikke har vært villig til å akseptere eller forstå situasjonen før nå de aller siste dagene, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.
Eier og styreleder i offshoreverftet Bergen Group, Magnus Stangeland, anslår at behovet i verftsindustrien og deres kunder ligger på mellom 50 og 100 milliarder kroner.
- Dramatiske kutt
I sitt eget konsern snakker Stangeland om «dramatiske kutt» i arbeidsstokken hvis ikke lånebehovet på fire til fem milliarder kroner de neste årene innfris. Finansieringen må på plass i løpet av det kommende halvåret hvis arbeidsplassene skal sikres.
- Poenget er at myndighetene må våkne nå, sier Stangeland.
- Det hjelper ikke å komme med brannslukking om et år, det er nå det er viktig. Vi snakker om dramatiske kutt i arbeidsstokken hvis man ikke gjør noe, sier han.
Jobber med tiltak
Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) forsikrer om at regjeringen «tar situasjonen på alvor». Blant løsningene som nå blir drøftet i hennes departement og Finansdepartementet er at staten kjøper seg kraftig opp i Eksportfinans eller garanterer for lånene selskapet må ta opp i markedet.
- Den aktuelle situasjonen er at staten kun eier 15 prosent. Resten av selskapet eies av forskjellige banker. Sammen med disse andre eierne vil vi om kort tid konkludere når det gjelder om og eventuelt hvilke tiltak som kan iverksettes, sier Brustad.
Høyre Torbjørn Hansen er kritisk til regjeringens håndtering av situasjonen så langt og krever akutte tiltak. Hansen er åpen for både statlige garantier og større statlig eierskap i Eksportfinans.
- Høyre er alltid skeptisk til økt statlig eierskap, men i denne situasjonen vil vi ikke avvise at det kan være riktig, sier Hansen.