Nytt borettslag konkurs

Dampsaga borettslag på Lillehammer endte fredag i skifteretten. Andelseierne i borettslaget klarer ikke lenger å betjene den skyhøye fellesgjelden. 

– Det var ingen vei utenom. Vi har snudd hver eneste stein, sier borettslagets advokat, Lars Harald Rylandsholm til Gudbrandsdølen Dagningen.

Det er Fokus Bank som har finansiert hele borettslagets fellesgjeld på 85 millioner kroner, men verken Fokus Bank eller noen annen bank borettslaget har vært i kontakt med, skal ha vært interessert i å overta gjelden.

Dampsaga borettslag i Lillehammer har for mange blitt selve symbolet på at høy fellesgjeld kan skape store problemer for beboerne. Mange med lav inntekt fikk lån for å kjøpe leiligheter med lave innskudd og høy fellesgjeld. Nå taper mange av beboerne både egenkapital og innskudd.

Ifølge Rylandsholm skal rundt halvparten av beboerne på Dampsaga være interessert i å kjøpe tilbake leiligheten sin. Og det er slett ikke sikkert de taper penger.

– Beboerne har automatisk leierett ved en konkurs. Dersom Fokus Bank seksjonerer leilighetene, har beboerne rett til å kjøpe tilbake leilighetene sine for 80 prosent av markedsverdien. Gjør de dette kan de i teorien redde innskuddet sitt, forklarer Rylandsholm.