Uverdige boforhold er vanlig blant gjestearbeidere

Nesten alle tilsyn som er blitt gjort for å kartlegge arbeids- og boforhold for utenlandske arbeidere de siste tre årene, har endt med pålegg til arbeidsgiverne.

 

De siste tre årene har Arbeidstilsynet gitt 547 pålegg. 69 pålegg er gitt som direkte konsekvens av dårlige og uverdige boforhold, hvor arbeidsgiveren holder bolig som en del av arbeidsavtalen, skriver Aftenposten.

– Arbeidstilsynet har i flere tilfeller gitt pålegg og anmeldt arbeidsgivere til politiet ved uverdige innkvarteringer. Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for gode arbeidsforhold. Når de står for innkvarteringen, har de også et ansvar for at boforholdene er etter loven, sier direktør Ingrid Finboe Svendsen i Arbeidstilsynet.

Stues sammen
Etter brannen i Drammen søndag stilles det nå spørsmål om boforholdene for utenlandske arbeidere. Både fordi det bodde langt flere personer i huset enn det utleieren var klar over, og fordi antallet regnes for å være svært høyt med tanke på boligens størrelse. Bare fire personer var registrert i brannboligen hvor fem polske arbeidere er bekreftet omkommet og to fortsatt er savnet.

– Dette er et kjempeproblem. Slike forhold har vi avdekket mange av gjennom tidene. Arbeiderne blir stuet sammen under relativt dårlige boforhold som overhodet ikke er i tråd med generelle krav til boforhold for både norsk og utenlandsk arbeidskraft, sier LO-leder Roar Flåthen til NRK.

Flere lovbrudd
Økokrim mener at økt bruk av utenlandske arbeidstakere har ført til flere brudd på arbeidsmiljøloven og dårlige boforhold.

– Stadig oftere kommer vi over elendige boforhold for utenlandske arbeidere, sier Hans Tore Høviskeland, leder av Økokrims miljøteam.

Han gjør det klart at dersom noen omkommer i en brann i et losji som arbeidsgiver har stilt til disposisjon, og brannforskriftene er brutt, kan arbeidsgiveren bli tiltalt for uaktsomt drap.