Nye trender innen økonomisk kriminalitet

Økokrim er bekymret over at stadig flere norske forretningsdrivende velger å registrere selskapene sine i utlandet.

NUF

* NUF - norskregistrert utenlandsk foretak. Et NUF er en filial av et utenlandsk foretak. Utenlandske foretak som driver næringsvirksomhet i Norge må i henhold til loven registrere seg i Foretaksregisteret. Foretaket får da et norsk organisasjonsnummer og kan benytte betegnelsen NUF.

* Er blitt populært for norske gründere som mangler startkapital til å etablere et norsk aksjeselskap, eller som ikke ønsker å ta den personlige risiko som et enkeltmannsforetak innebærer.

* Ordningen oppsto etter en dom i EU-domstolen i 1999 der det danske foretaksregisteret hadde nektet å registrere en dansk filial av et engelsk selskap.

* Med et hovedkontor i England som mange nordmenn foretrekker, kreves det bare en aksjekapital på 1 britisk pund å etablere selskapet. Dersom selskaper har en omsetning under 5 millioner kroner i året, har det heller ikke revisorplikt. Dette begrenser også muligheten konkurrenter har for innsyn.

* Det finnes snaut 23.000 NUF'er i Norge (31.12.2007). I 2001 var antallet nyetableringer, ifølge Foretaksregisteret, 228 selskaper. I fjor var det samme tallet 3.775.

(Kilder: Økokrim, Brønnøysundregistrene, Jusstorget.no)

En nærmest eksplosiv økning de siste årene, har ført til at Økokrim nå advarer mot såkalte NUF - norskregistrert utenlandsk foretak. Selskapsformen som gir den forretningsdrivende mulighet til å etablere en bedrift nærmest uten selv å stille risikokapital, har blitt svært populær de siste årene.

I 2001 ble 228 nye NUF-selskaper registrert i foretaksregisteret. I fjor var tallet på nyregistreringer 3.775. I alt er det 22.833 NUF-selskaper i Norge.

Omgår karantene
I Økokrim er man bekymret over at kriminelle i stadig større grad fører penger ut av landet gjennom slike selskaper.

- Vi har også erfaring med at NUF benyttes for å omgå ilagt konkurskarantene. Etter hvert kan det synes som om det er hovedregelen snarere enn unntaket, at det ikke drives reell virksomhet andre steder enn i Norge, skriver Økokrim i sin trendrapport.

Allerede for en tid tilbake advarte også ledelsen ved Brønnøysundregistrene Justisdepartementet om denne muligheten. Norsk lov gir ingen sanksjonsmuligheter dersom personer med konkurskarantene registrerer et selskap i utlandet.

Omgåelse
- Økokrim følger med i nye trender av økonomisk kriminalitet i Norge, sier fagdirektør Geir Kjetil Finneide til NTB.

Han sier politiet har sett eksempler på at personer har brukt penger fra en kriminell fortid som startkapital for å etablere legal virksomhet.

- Men det er svært mange NUF-selskaper som blir opprettet uten at de har noen annen virksomhet enn i Norge, og da blir det bare en omgåelse for å redusere ansvar og risiko, sier Finneide.

Han påpeker riktignok at mange NUF-selskaper som forsikringsselskapet If og flere store oljeselskaper har valgt en slik organisering uten at det gjør dem kriminelle.

To lands lover
Underdirektør Sverre Hovland i Brønnøysundregistrene sier at svært mange av NUF'ene blir etablert i England, men advarer samtidig dem som lar seg friste av lav etableringskostnad og ingen krav til egenkapital.

- Man må huske at det er nødvendig å forholde seg to lands lover og forskrifter når man oppretter et NUF. Dersom ikke frister og formalia overholdes i England, kan selskapet bli slettet uten videre beskjed, sier han.

Mange selskaper tilbyr hjelp til opprettelsen av NUF-selskaper, og flere tilbyr også at de følger med på rapporteringspliktene i det landet hovedselskapet er registrert. Mange av firmaene tar derimot ikke den siste delen av oppgaven så alvorlig og overser frister.

- Utfordring
Økokrims rapport peker på flere utfordringer knyttet til selskapsformen.

- Det faktum at den juridiske enheten ligger i utlandet skaper utfordringer blant annet for bostyrere, kontrollorgan, politi og påtalemyndighet, heter det.

Det pekes på at det er vanskelig å kontrollere og etterforske mulige lovbrudd. Ved straffbare forhold er det problematisk å foreta inndragning dersom påtalemyndigheten mener det er en riktig reaksjon.