Britene viser vei

I Storbritannia satte sentralbanken renten ned med 1,5 prosentpoeng i dag - ned til 3 prosentpoeng. Da begynner det å svinge. Det var faktisk dette som også var begrunnelsen for at DnBNor endelig i dag varslet at de vil sette ned renten med 0,5 prosentpoeng fra 30. november. Nå må alle andre banker følge opp. Vi vet at det fortsatt er banker som vil sette opp renten for senere å sette rentene ned igjen. Håpløst forvirrende. Det må være bedre å sette renten ned med det samme og bli ferdig med det i stedet for å flikke på renten opp og ned. Det skaper bare forvirring og kaos.

Til tross for at Norges Bank nå har satt styringsrenten ned et par ganger etter at finanskrisen veltet innover oss, har det i liten grad påvirket pengemarkedsrenten. Vår påstand er at sentralbanken har vært for knuslete. Derfor applauderer vi det som skjer i Storbritannia. Når det foretas et så dramatisk rentekutt som det Bank of England når har gjort, får det altså en øyeblikkelig effekt.

Kan vi få kontroll over renten i løpet av de nærmeste dagene, er det også håp om at bankene kan komme tilbake til en normal hverdag. Vi vet at bankene fremover vil bli langt mer restriktive til hvem de vil yte lån til. Det har vi ingen ting i mot. Men vi regner med at solide prosjekter med solide investorer fortsatt kan regne med finansiering. Det samme gjelder også fornuftige prosjekter i byggenæringen.

Vi gråter ikke over at mange nå vil få det tyngre når det gjelder å finansiere luksusforbruk. Mange mennesker er lokket inn i luksusfellen etter at det nærmest har vært ubegrenset mulighet for å få kreditt. Mange ungdommer har ikke forstand når det gjelder bruk av kredittkort - og det har ført mange opp i stor ulykke.

Men vi kan ikke akseptere at bankene stenger alle sluser - og at næringslivet strupes.