Dramatisk!

Hver dag stoppes nå byggeprosjekter på grunn av manglende byggelånsfinansiering. Dette er også til dels store prosjekter som meget søkegode mennesker og bedrifter står bak. Den kortsiktighet vi nå ser i mange banker er skremmende. For øyeblikket er det ikke rentene som er problemet for mange bedrifter og privatpersoner, men det er at banksjefene har låst seg inn i sine hvelv. Vi ber dem komme ut fra pengebingene sine - og vi ber om at banksjefene kjenner sitt samfunnsansvar. Gjør de ikke det må bankene settes under administrasjon.

 

Vi har de siste ukene gang på gang tatt opp denne problemstillingen. Dessverre synes det ikke som om verken statsministeren eller finansministeren har skjønt hvor alvorlig dette er. Men i byggenæringen kan vi dokumentere at mange prosjekter stanses på grunn av banksjefenes handingslammelse. Dette vil skape store problemer både for entreprenørene, for alle leverandører og andre som har fått kontrakt. Dette gjør nå at mange bedrifter må permittere, ja, mange må også si opp folk.

Det som nå skjer er en helt ny situasjon. Men dette kan vi ikke sitte å se på. Noen må gjøre noe - og det øyeblikkelig!

Trond Reinertsen har advart sterkt mot det vi ser i bankvesenet - og vi i Byggeindustrien/bygg.no har gang på gang tatt opp saken. Men dessverre har ikke dette så langt blitt den store mediasaken. Men det bør den bli nå!
Det er greit med tiltakspakker. Det arbeides med flere slike nå også fra byggenæringens side. Men disse pakkene hjelper svært lite dersom kua dør i mellomtiden. Det som nå skjer er at den likvide situasjonen i mange bedrifter blir helt umulig - og da er oppbud og konkurs et faktum i løpet av kort tid.

I tillegg må selvsagt renten settes ytterligere ned.