70 prosent av boligene selges under takst

Sju av ti boliger selges under takst, og det går lang tid før boliger blir solgt, viser en undersøkelse som VG har gjort i Oslo, Bergen og Trondheim.

Undersøkelsen er basert på boliger som lå ute til salgs på Finn.no, i Aftenposten, Bergens Tidende og Adresseavisen lørdag for to uker siden. Konklusjonen er at salget av boliger går usedvanlig tregt, skriver VG.

Fire av fem boliger har ikke blitt solgt etter to uker, og det er tomannsboliger som ligger lengst ute til salg før de blir solgt. Sju av ti av boligene som blir solgt, selges under takst. Det er dessuten flere boliger som fortsatt ikke er solgt etter tre måneder på markedet.

- Finanskrisen har hatt en kraftig innvirkning på omsetningen av boliger i hele år, og spesielt det siste kvartalet. Høye boliglånsrenter fra bankene gjør at få tør å kjøpe bolig før de selger sin gamle, og det skaper treghet i markedet, sier daglig leder Bjørn Birkeland i Prognosesenteret.

Boligprodusentenes Forening (BF) mener at salget går tregt på grunn av bankenes krav om egenkapital og at nåværende bolig er solgt før lånesøknad til ny bolig blir vurdert.