Vurderer rettssak mot DnB NOR

Bankene som kjøpte statsobligasjoner fra DnB NOR dager før regjeringen la fram den økonomiske krisepakken, vurderer å gå rettens vei for å få dekket egne tap. 

Bankene Handelsbanken, Fokus Bank, Nordea, SEB og Swedbank snakker nå sammen om en mulig erstatningssak, skriver VG. Alle kjøpte statsobligasjoner i dagene før regjeringen presenterte krisepakken på 350 milliarder kroner søndag 12. oktober.

– Alle fakta må på bordet, før vi kan bedømme hva som bør gjøres videre, sier administrerende direktør Dag Tjernsmo til avisen.

Ingen av bankene ønsker imidlertid å lufte konkrete planer, før saken er endelig avgjort av Kredittilsynet, som startet sin gransking mandag.

Forklarte seg
Da DnB NOR solgte statsobligasjoner for 2,3 milliarder kroner 9. og 10. oktober, var verdien av gjeldspapirene langt høyere enn bare få dager senere, etter at regjeringen hadde tilbudt bankene sin kriseløsning.

Statsobligasjoner er en form for gjeldspapirer fra Norges Bank som bankene kan bruke som sikkerhet når de låner penger. Ifølge flere medier kan DnB NOR ha tjent opp mot 70 millioner kroner på storsalget.

Kredittilsynet skal blant annet finne ut om DnB NORs konsernsjef Rune Bjerke hadde innsyn i innholdet i krisepakken i dagene før krisepakken ble lagt fram.

Både sentralbanksjef Svein Gjedrem og statsministerens stabssjef Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) forklarte seg for Kredittilsynet mandag.

Bakgrunnen var samrøret mellom DnB NOR og Statsministerens kontor i dagene før krisepakken ble lagt fram. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og DnB NOR-sjef Rune Bjerke kommuniserte via tekstmeldinger i dagene før krisepakken ble lagt fram.

Statssekretær Roger Sandum (SV) i Finansdepartementet sier i en e-post til Dagbladet at det har vært en omfattende muntlig gjennomgang, hvor det er redegjort for hvilke aktører departementet har vært i kontakt med, når dette har skjedd og hva som har vært innholdet i disse møtene.

Ros og ris
Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo gir i Aftenposten indirekte støtte til Stoltenberg for den omstridte kontakten med landets største bank.

Transparency International mener på den annen side at det er svært uheldig at statsministeren og toppsjefen i landets største bank utveksler tekstmeldinger om noe så viktig som en redningspakke.

– Jeg synes det er underlig at en statsminister og sjefen i Norges største bank kommuniserer på en slik uformell måte. Særlig med tanke på hvor mye som står på spill, krisepakken er jo en betydelig avgjørelse, sier generalsekretær Jan Borgen i Transparency International til Dagsavisen.

Han mener det er en tendens til at toppfolk innen politikk og næringsliv kommuniserer uformelt via tekstmeldinger.

Selv om Norges Bank kan ha brutt regelverket ved Oslo Børs da sentralbanken informerte om redningspakken i konfidensielle møter med bankene i dagene før pakken ble presentert, kommer ikke Oslo Børs til å granske om innsidereglene er blitt brutt.