Ber om skatt på bolig

Både sentralbanksjefen og direktøren i Statistisk sentralbyrå mener det er for gunstig å investere i bolig. Nye kriser kan unngås ved å innføre økt skatt på bolig, mener de.

- Alle partier som skal være seriøse i neste stortingsperiode, bør gå inn for boligskatt, sier forskningsdirektør Ådne Cappelen i Statistisk sentralbyrå.
Han mener at skattesystemet der bolig skattlegges lettere enn andre investeringsobjekter, har bidratt til krisen norsk økonomi nå står overfor, og krisen på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet.

Skattesystemet gir overinvestering i hus og bolig, noe som er uheldig for effektiviteten i økonomien og forsterker konjunkturutslagene.

- Nå har vi hatt to kriser med basis i boligmarkedet. To ganger er for mye, sier Cappelen til Dagens Næringsliv.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem er helt enig:
- Vi har en skattesubsidiering. Hadde vi hatt et skattesystem hvor skatt av egen inntekt var en funksjon av boligprisene, ville det representert en automatisk stabilisator, fordi høyere boligpriser ville ført til høyere skatt og dermed virket dempende på utviklingen av boligprisene, sier Gjedrem til avisen.

Cappelen mener at politikerne bør begynne å forberede et nytt system som kan innføres i 2010, når krisen er over. Han understreker at skatt på bolig ikke behøver å bety økt skatt totalt sett.