Ikke nok, Gjedrem

De fleste hadde håpet at Norges Bank i dag ville sette renten ned med 1 prosent. Men den som kjenner sentralbanksjef Svein Gjedrem er vel glad for at han i alle fall satte renten ned med 0,5 prosent. Håpet er at han følger opp med en tilsvarende nedsettelse - eller kanskje mer - på rentemøtet den 29. oktober. Men det viktigste nå er at bankene også begynner å redusere sine renter. Pengemarkedsrenten har falt mye de siste dagene - og dette må også låntakerne nå få glede av.

 

Vi regner med at det blir en tett dialog mellom myndighetene og bankene i dagene som kommer - og da håper vi at også bankene må forstå at de må gjøre noe med sine rentesatser. Vi er også opptatt av at bankene ser på alle særvilkår lederne i bankene har. Problemet med avlønningssystemet i finanssektoren er at til mer man selger, til høyere har bonusene blitt. På mange måter er dette hele finanskrisen koker ned til, nemlig personlig grådighet.

Man har kun tenkt på seg selv. Se bare på lille Island. Der har en liten elite som teller 25 - 30 mennesker i løpet av en kort periode beriket seg enormt. At de har ofret landet sitt i sin streben etter mer gods og gull, synes ikke å ha vært i deres tanker.

Vi får håpe at grådighetskulturen nå får en bråstopp i finansverden.