Historisk svak høstmåned på Oslo Børs

September ble en av de svakeste månedene i historien på Oslo Børs. Hovedindeksen falt 25,2 prosent i perioden. Første dag i oktober fortsatte nedgangen.

Den første oktoberdagen på børsen begynte i riktig retning. Etter fem minutters handel steg hovedindeksen med 2,38 prosent, som en fortsettelse på oppturen fra tirsdag da økningen endte på nesten 5,5 prosent. Men avslutningen onsdag ble ikke like pen. Hovedindeksen endte til slutt på 308,54 poeng, en nedgang på 3,09 prosent.

Nedgangen ble ledet an av de store børslokomotivene. StatoilHydro falt 3,67 prosent, Hydros verdi krympet med 5,16 prosent, Telenor sank 3,2 prosent, og Aker var ned 2,49 prosent. Blant de få store selskapene som opplevde en positiv slutt på dagen var DnB NOR med en oppgang på 1,80 prosent og REC som økte sin verdi med 0,71 prosent.

Nedgangen på Oslo Børs kom samtidig som aksjemarkedet på Wall Street åpnet med fall. Industriindeksen Dow Jones falt 1,85 prosent etter åpning onsdag ettermiddag norsk tid, og teknologitunge Nasdaq krympet med 2,18 prosent.

Historisk fall
Nedgangen på Oslo Børs onsdag var en fortsettelse på aksjemarkedets fall i løpet av hele september. Finanskrisen i USA og konsekvensene av krisen har satt sitt preg også på børsene i utlandet. Norge er intet unntak. I løpet av september falt hovedindeksen på Oslo Børs med hele 25,2 prosent. Det er blant de absolutt svakeste månedene i historien.

Enda verre har det gått for finansaksjene i Norge. DnB NOR falt 30 prosent i september. Storebrand falt 19 prosent. Hittil i år har begge finanskonsernene falt mer enn 40 prosent.

De store børsselskapene Yara, Hydro og REC falt med mellom 30 og 40 prosent i september, noe som utgjør et verdifall på nesten 95 milliarder kroner.
StatoilHydro falt 17 prosent i september. Det alene utgjør et tap på 91 milliarder kroner.

Hard medfart
Oslo Børs har falt betydelig mer enn andre børser i Europa og USA fordi vi her hjemme er tett knyttet opp mot råvareprisene, særlig olje. Oljeprisen har nemlig falt markert i samme periode, noe som gjør at Oslo Børs har fått ekstra hard medfart.

Det totale tapet som følge av kursfallet på Oslo Børs i september, utgjør 381 milliarder kroner. Verdien av alle selskapene på børsen var ved inngangen til oktober på 1.403 milliarder kroner. Det er drøyt 750 milliarder kroner mindre enn ved årsskiftet.